Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8677
Назва: Визначення залежності жувальної ефективності від темпераменту
Інші назви: Определение зависимости жевательной эффективности от темперамента
Determination of dependence of cheweless effects from temperament
Автори: Тончева, Катерина Дмитрівна
Король, Дмитро Михайлович
Запорожченко, Ігор Вікторович
Калашніков, Дмитро Вікторович
Кіндій, Дмитро Данилович
Тончева, Екатерина Дмитриевна
Король, Дмитрий Михайлович
Запорожченко, Игорь Викторович
Калашников, Дмитрий Викторович
Киндий, Дмитрий Данилович
Toncheva, K. D.
Korol, D. M.
Zaporozhchenko, I. V.
Kalashnikov, D. V.
Kindiy, D. D.
Дата публікації: 2018
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Визначення залежності жувальної ефективності від темпераменту / К. Д. Тончева, Д. М. Король, І. В. Запорожченко [та ін.] // Український стоматологічний альманах. – 2018. – № 1. – С. 47–50.
Короткий огляд (реферат): Авторами роботи висунуто гіпотезу про вплив характеристик різних темпераментів на зубощелепний апарат, зокрема на виконання функції подрібнення їжі, оскільки відомо, що стиль діяльності кожної людини значною мірою залежить від типу вищої нервової діяльності, що входить до структури її темпераменту. Метою роботи було проведення жувальної проби за допомогою запропонованого вдосконаленого способу та аналіз ступеня залежності жувальної ефективності у двох найпоширеніших видів темпераменту, а саме: холериків – 24 особи, сангвініків – 17, та жувальною ефективністю. За результатами дослідження доведена перевага показників жувальної проби в групі холериків. Подальший статистичний аналіз довів, що числовий показник середньої площі фрагментів жувальної проби є більш достовірним до визначеного типу темпераменту, що дозволяє вважати цей параметр чутливим маркером ефективності ортопедичного лікування.; Авторами работы выдвинута гипотеза о влиянии характеристик различных темпераментов на зубочелюстной аппарат, а именно – на выполнение функции измельчения пищи. Авторами проводились жевательная проба с помощью предложенного усовершенствованного способа и анализ степени зависимости жевательной эффективности у двух наиболее распространенных видов темперамента, а именно: холериков - 24 человека, сангвиников – 17, и жевательной эффективностью. По результатам работы доказано преимущество показателей жевательной пробы в группе холериков. Дальнейший статистический анализ показал, что значение средней площади фрагментов жевательной пробы характерно для определенного типа темперамента, позволяет считать этот параметр чувствительным маркером эффективности ортопедического лечения.; Introduction. Studies have shown that the style of each person's activity largely depends on the type of higher nervous activity entering the structure of his temperament. The temperament of an individual is considered innate, because it is a psychic property that does not lend itself to pedagogical correction and volitional regulation. Since the type of temperament affects the overall activity of the person, the idea arose to investigate the possibility of its influence on the work of the maxillofacial apparatus of young, healthy people. The aim of the work is to analyze the degree of dependence between chewing efficiency and human temperament with the help of the proposed improved method of chewing sampling. Materials and methods. The study, in which 59 people took part, of them 27 men (45.8%) and 32 women (54.2%) aged 17-25 years, was conducted on the basis of the laboratory of the Department of Propaedeutics of Orthopedic Dentistry of the HSEEU "Ukrainian Medical Stomatological Academy "(Poltava). The analysis of the obtained data showed absolute numerical superiority among the surveyed representatives of two temperamental groups: 1 group - sanguine, 17 of them 10 men and 7 women; 2 group - choleric people, 24 of them 9 men and 15 women. Samples for the chewing test were colloidal mass of agar-agar in the form of cylinders with a height of 10 and a diameter of 20 millimeters. All participants did 10 conventional chewing movements to grind the samples, after which all fragments of the test material were collected, washed, dried, the information was converted into photograph and was recorded in a computer base. Results. In the sanguine group, in determining the masticatory efficiency, the total number of fragments of the test sample ranged from 140.6 to 471.3, the average area of the fragments was 91.727 - 345.175 pxl2. In the choleric group, the total number of fragments of the test sample ranged from 194 to 644, and the average size of the fragments in the choleric group fluctuated 75.15 - 191.101 pxl2. The results of the study showed that representatives of the choleric group had a large total number of fragments of the test sample and a smaller average area. An increase in the number of fragments and a decrease in their area indicate a high masticatory efficiency, and therefore a better quality of chewing food, is observed in the choleric group. In the sanguine group, there is less total number of fragments and a larger average area compared to choleric, which indicates a lower chewing efficiency and, correspondingly, worse processing of food. Hypothesis (M0) on the absence of a statistical relationship between the parameters of the chewing test and a certain type of human temperament was developed. Accordingly, the alternative hypothesis (M1) relied on the assumption of a statistical relationship between these indicators. The obtained results did not allow rejecting the null hypothesis as when comparing the values of the total number of fragments and the mean values of these fragments. But, the confidence interval (0.052) of the mean fragment area values approaches the accepted critical level of significance (p = 0.05). Conclusions. Further statistical analysis showed that the numerical index of the average area of the chewing gum fragments is more reliable to a certain type of temperament in the experienced persons, which makes it possible to consider this parameter as a sensitive marker for assessing the condition of the dentoalveolar system in normal and pathological changes, including when determining the effectiveness of the orthopedic treatment.
Ключові слова: темперамент
жувальна ефективність
жувальна проба
агар-агар
темперамент
жевательная эффективность
жевательная проба
агар-агар
temperament
chewing efficiency
chewing test
agar-agar
ISSN: 2409-0255
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8677
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра пропедевтики ортопедичної стоматології
Український стоматологічний альманах, 2018, № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Viznachennya_zalezhnosti_zhuvalnoyi_efektivnosti_vid_temperamentu.pdf342,08 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.