Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8835
Назва: Клінічне мислення у викладанні медичних дисциплін
Автори: Ждан, Вячеслав Миколайович
Бобирьов, Віктор Миколайович
Шешукова, Ольга Вікторівна
Шешукова, Ольга Викторовна
Sheshukova, O. V.
Дата публікації: 2009
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Ждан В. М. Клінічне мислення у викладанні медичних дисциплін / В. М. Ждан, В. М. Бобирьов, О. В. Шешукова // Клінічне мислення,шляхи формування та вдосконалення : матеріали навч.- метод. конф. – Полтава, 2009. – С. 3–4.
Короткий огляд (реферат): Як зазначають клініцисти-педагоги, сучасна система клінічної підготовки орієнтована загалом на забезпечення студентів обсягом знань, а не на засвоєння методології лікування. Звісно, лікар зобов’язаний мати певний рівень знань і усвідомлювати необхідність їхнього постійного поповнення, оскільки сучасні темпи збільшення інформаційної маси швидко роблять обмеженим будь-який її обсяг. Друга обов'язкова складова професії лікаря - опанування рядом практичними навичками, спектр яких також неухильно розширюється - від фізикального дослідження хворого й рутинних маніпуляцій до складних методик діагностики й лікування, а також уміння користуватися сучасними технічними засобами. Але найважливіша практична навичка, що визначає професіоналізм і кваліфікацію лікаря, - це клінічне мислення, яке, які будь-яка навичка, має розвиватися в процесі навчання й удосконалюватися протягом усієї лікарської діяльності. Н. А. Ардаматский (1992) виділяє дві складові клінічного мислення - рівень розумової діяльності та її методичне забезпечення. Для розвинутого клінічного мислення характерні оптимальний його рівень і здатність лікаря обрати стиль мислення, що відповідає меті майбутніх дій. Саме в майстерному застосуванні теоретичних лікарських знань щодо широкої розмаїтості конкретних хворих індивідуумів вбачали провідну мету викладання клінічних дисциплін видатні клініцисти-педагоги як минулого, так і наші сучасники. На практиці ж постулат про першочергову необхідність розвитку в майбутніх лікарів клінічного мислення нерідко сприймається спрощено: рівень мислення ототожнюється з обсягом засвоєних знань, методичні прийоми розумової діяльності (аналіз, синтез, узагальнення, абстракція й ін.) опрацьовуються недостатньо, а формування особистісних якостей часом узагалі виходить за рамки предмета виховання. Слід зауважити, що є певні показники особистості лікаря, які формують його здатність до клінічного мислення.
Ключові слова: клінічне мислення
викладанняя
медичне удосконалення
розумова діяльність
педагог
клініцист
лікар-стоматолог
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8835
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра дитячої стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Klіnіchne_mislennya_u_vikladannі_medichnih_disciplіn.pdf106,07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.