Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8868
Назва: Порівняльна характеристика сучасних методів визначення жувальної ефективності
Інші назви: Сравнительная характеристика современных методов определения жевательной эффективности
Comparative characteristic of modern methods for assessing masticatory efficiency
Автори: Запорожченко, Ігор Вікторович
Запорожченко, Игорь Викторович
Zaporozhchenko, I. V.
Дата публікації: лип-2018
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Запорожченко І. В. Порівняльна характеристика сучасних методів визначення жувальної ефективності / І. В. Запорожченко // Актуальні проблеми сучасної медицини. – 2018. – Т. 18, Вип. 2 (62). – С. 326–331.
Короткий огляд (реферат): Автор роботи вказує, що жувальна ефективність є одним з найважливіших показників стоматологічного здоров’я людини, а оцінювання виконання функції подрібнення та підготовки харчової грудки до подальшого перетравлення вважається чи не найбільш об’єктивним маркером для визначення ступеня цієї ефективності. У статті акцентується увага на існуванні великої кількості методик проведення жувальної проби, але немає жодного протоколу проведення даних проб, що регламентує послідовність проведення та оцінки цих методів. Метою роботи був аналіз основних відомих методик визначення жувальної ефективності, факторів, що можуть впливати на жувальну ефективність, можливості визначення найоптимальніших методик проведення жувальної проби та найбільш адекватного тестового матеріалу для жувальної проби, спираючись на закордонні та вітчизняні літературні джерела. Проаналізувавши літературні дані, автор доводить, що найбільш оптимальним тестовим матеріалом є агар-агар, оскільки він відноситься до харчових продуктів, але не має ні смаку, ні запаху, тому ймовірність проковтування його пацієнтом мінімальна на відміну від фундука чи мигдалю, а також даний матеріал має оптимальну щільність, що дає змогу його використання у пацієнтів з будь-якими конструкціями, а методика вибору проведення жувальної проби потребує подальших досліджень. Перспективним у використанні є авторська методика колективу кафедри пропедевтики ортопедичної стоматології ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія» визначення жувальної ефективності. ; Автор работы указывает, что жевательная эффективность является одним из важнейших показателей стоматологического здоровья человека, а оценивание выполнения функции измельчения и подготовки пищевого комка к дальнейшему переваривания считается едва ли не самым объективным маркером для определения степени этой эффективности. В статье акцентируется внимание на существовании большого количества методик проведения жевательной пробы, но нет ни одного протокола проведения данных проб, регламентирующего последовательность проведения и оценки этих методов. Целью работы был анализ основных известных методик определения жевательной эффективности, факторов, которые могут влиять на жевательную эффективность, возможности определения оптимальных методик проведения жевательной пробы и наиболее адекватного тестового материала для жевательной пробы, опираясь на зарубежные и отечественные литературные источники. Проанализировав литературные данные, автор доказывает, что наиболее оптимальным тестовым материалом является агар-агар, поскольку он относится к пищевым продуктам, но не имеет ни вкуса, ни запаха, поэтому вероятность проглатывания его пациентом минимальная, в отличие от фундука или миндаля, а также данный материал имеет оптимальную плотность, что позволяет его использование у пациентов с любыми конструкциями, а методика выбора проведения жевательной пробы требует дальнейших исследований. Перспективным в использовании является авторская методика определения жевательной эффективности коллектива кафедры пропедевтики ортопедической стоматологии ВДНЗУ «Украинская медицинская стоматологическая академия» ; This article posits that masticatory efficiency is one of the most important indicators of human oral health, and assessing the performance of the grinding function and the preparation of bolus for further digestion is considered to be the most objective marker for determining the degree of this efficacy. The article focuses on the existence of a large number of methods and techniques for measuring masticatory efficiency, but there are no protocols for conducting these procedures that would regulate the sequence of conducting and evaluating these methods. The purpose of the work was to analyze the main known methods to measure the masticatory efficacy, factors that may influence masticatory efficiency, the ability to determine the optimal masticatory measure tests and the most adequate test material based on foreign and national available literary sources. Having analyzed the literature data, it has been found out that agar-agar is the most optimal test material because it relates to food products, but has neither taste nor smell, therefore, the probability of swallowing by a patient is minimal, as opposed to hazelnuts or almonds, and also this material has optimal density, which allows its use for patients wearing various dental appliances. The technique of carrying out masticatory performance test requires further research. The methodology on assessment of masticatory efficiency elaborated by the team of the Department of Orthodontic Propaedeutics, Ukrainian Medical Stomatological Academy seems to be promising in dental practice.
Ключові слова: жувальна ефективність
жувальна проба
комп’ютерний аналіз
тестові зразки
жевательная эффективность
жевательная проба
компьютерный анализ
тестовые образцы
masticatory efficiency
chewing test
computer analysis
test samples
ISSN: 2077-1096
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8868
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра пропедевтики ортопедичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
COMPARATIVE_CHARACTERISTIC_OF_MODERN_METHODS.pdf298,56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.