Залежність жувальної ефективності від статі при звичному типі жування
Ескіз недоступний
Дата
2017
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Анотація
Автори статті звернули увагу на важливість визначення жувальної
ефективності як однієї з ознак якості здоров’я людини. Визначення
жувальної ефективності дає змогу оцінити виконання цієї функції.
Метою роботи було визначення ступеня залежності між статтю і
жувальною ефективністю за допомогою способу проведення жувальної
проби за авторською методикою, а також набір даних для порівняння при
проведенні подальших досліджень.
У дослідженні був використаний власний алгоритм підготовки
тестового матеріалу та проведення процедури в здорових осіб молодого
віку. Зразками для жувальної проби виступала колоїдна маса агар-агару у
вигляді циліндрів.
Автори довели, що збільшення кількості фрагментів та зменшення
їхньої площі свідчать про високу жувальну ефективність та, відповідно,
якісніше пережовування їжі. Було встановлено, що загальна ефективність
жування чоловіків виявилася більшою на 15% у порівнянні з жінками.
Ураховуючи отримані числові результати, автори зробили висновок,
що показники загальної кількості фрагментів у жувальній пробі та
середньої площі фрагментів є найважливішими маркерами жувальної
ефективності. За результатами дослідження, що були підтверджені
статистично, доведена залежність між статтю й ефективністю подрібнення
їжі.; Авторы статьи обратили внимание на важность определения
жевательной эффективности как одного из признаков качества здоровья
человека. Определение жевательной эффективности позволяет оценить
выполнение данной функции.
Целью работы было определение степени зависимости между полом
и жевательной эффективностью с помощью способа проведения
жевательной пробы по авторской методике, а также набор данных для
сравнения при проведении дальнейших исследований.
В исследовании был использован собственный алгоритм подготовки
тестового материала и проведения процедуры у здоровых лиц молодого
возраста. Образцами для жевательной пробы выступала коллоидная масса
агар-агара в виде цилиндров.
Авторы доказали, что увеличение количества фрагментов и
уменьшение их площади свидетельствуют о высокой жевательной
эффективности и, соответственно, более качественном пережевывании
пищи. Было установлено, что общая эффективность жевания мужчин
оказалась больше на 15% по сравнению с женщинами.
Учитывая полученные числовые результаты, авторы пришли к
выводу, что показатели общего количества фрагментов в жевательной
пробе и средней площади фрагментов являются наиболее важными
маркерами жевательной эффективности. По результатам исследования,
подтвержденным статистически, доказана зависимость между полом и
эффективностью измельчения пищи.; The authors drew attention to the importance of the definition of chewing
efficiency as one of the hallmarks of the quality of human health according to
chew effectively - is a sign of proper care. Poorly chewed food entering the
stomach, first of all leads to alterations in the body, which further causes the
emergences and development of pathological processes inside and the whole
system. Thus, the definition of chewing efficiency makes it possible to assess
the performance of this function.
The modern dental science actively implementing and using modern
computer technology, one of these modern capabilities is a digital picture
analysis test with chewing results, followed by statistical processing of data and
the possibility of archiving.
The goal of the authors was to determine the degree of relationship
between gender and chewing efficiency by the method of chewing test by the
author's methodology and set of data for comparison during researches in future.
The study involved 60 people including 28 men and 32 women aged 17 to
25 years, average age was 18,25r. In our study we had used our own logic test
preparation material and the procedure for healthy young people without defect
of hard tissue of teeth and dentition. Samples for tests performed as colloid
chewing mass agar-agar in the form of cylinders.
The authors revealed that increasing number of pieces and reducing their
space demonstrated high chewing efficiency and therefore better mastication of
the food, as observed in the group of men. In the group of women authors noted
fewer pieces and larger average area, indicating that less chewing efficiency
and, consequently, eat worse treated. It was found that the overall effectiveness
of chewing in men was higher by 15% compared with women.
For the purpose of statistical analysis of the data the authors used the
nonparametric Wilcoxon’s method for dependent groups that allowed to confirm
an alternative hypothesis on performance differences of the total number of
fragments and their average area in groups of men and women.
Considering to obtained numerical results, the authors concluded that the
performance of the total number of pieces of chewing sample and the average
area of the fragments are the most important markers of chewing efficiency.
According to the study, which were confirmed statistically the relationship
between sex and efficient grinding of food had been proven.
The authors indicate the avenues for further researches, such as detailed
numerical data on individual sample fractions chewing and application of the
proposed method in groups of individuals with structural and functional
disorders of the teeth-jaw system.
Опис
Ключові слова
жувальна ефективність, жувальна проба, агар-агар, стать, жевательная эффективность, жевательная проба, агар-агар, пол, chewing efficiency, chewing test, agar-agar, sex
Бібліографічний опис
Залежність жувальної ефективності від статі при звичному типі жування / К. Д. Тончева, Д. М. Король, Д. Д. Кіндій [та ін.] // Український стоматологічний альманах. – 2017. – № 1. – С. 49–52.