Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/9290
Назва: Терміни - епоніми в українській стоматологічній термінології
Інші назви: Eponymous terms in ukrainian medical dental terminology
Автори: Присяжнюк, Максим Никанорович
Юфименко, Вікторія Георгіївна
Юфименко, Виктория Георгиевна
Yufymenko, V. G.
Prysiazhniuk, M. N.
Дата публікації: 2015
Видавець: Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»
Бібліографічний опис: Присяжнюк Н.М. Терміни-епоніми в українській стоматологічный термінології / М. Н.Присяжнюк, В. Г. Юфименко // Погляд майбутніх лікарів на сучасну медицину : тези доповідей 71-ї Всеукр. студентської наук. конф. – Полтава, 2015. – С. 99.
Короткий огляд (реферат): Авторами здійснено мовний лексичний аналіз україномовної термінологічної системи стоматології з виокремленням термінів-епонімів; структуровано і описано україномовні стоматологічні терміни-епоніми; виявлено та встановлено закономірність їх використання; вивчено роль термінів-епонімів у вербалізації медичного знання в галузі стоматології; виокремлено семантичні та морфологічні моделі стоматологічних епонімічних термінів. Метою роботи є дослідження структурно-семантичних та морфологічних особливостей українських стоматологічних термінів-епонімів та принципів їх системної організації. Для досягнення поставленої мети вирішуються такі завдання: - побудова концептуальної моделі терміносистеми досліджуваної галузі стоматологічного знання у вигляді термінологічної підсистеми «терміни-епоніми»; - відбір, інвентаризація та упорядкування лексичного матеріалу в межах досліджуваної термінологічної підсистеми для подальшого комплексного аналізу та опису; - на підставі походження, форми та функцій виділення груп стоматологічних термінів-епонімів. Матеріалом аналізу послужив корпус стоматологічних термінів-епонімів, виокремлених методом суцільної вибірки з медичних словників і підручників стоматології з термінами-епонімами. Практична цінність роботи визначається в першу чергу можливістю задовольнити потреби впорядкування україномовних стоматологічних термінів. Результати дослідження можуть бути використані в науково-педагогічній сфері, у перекладацькій та лексикографічній практиці, у практиці навчання української мови за професійним спрямуванням студентів медичних вишів; у написанні студентами історій хвороб.
Ключові слова: стоматологічний термін
стоматологічна лексика
медична термінологія
українська медична термінололія
українська мова
українська мова за професійним спрямуванням
стоматологічні терміноодиниці
терміни-епоніми
стоматологічний профіль
стоматологічна терміносистема
стоматологічні епонімічні терміни
епонімічні найменування
компоненти-епоніми
терміносистема стоматології
прізвищеві назви
прізвищеві компоненти
термінологічні сполуки
українська стоматологічна термінологія
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/9290
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра українознавства та гуманітарної підготовки

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
terminy_eponimy.pdf155,93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.