Наукові праці. Кафедра шкірних та венеричних хвороб
Постійне посилання зібрання
Переглянути
Перегляд Наукові праці. Кафедра шкірних та венеричних хвороб за Автор "Davıdova, O. V."
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ The effect of a complex of food additives on cognitive functions and the speed of conditioned reflex formation(Azerbaijan Medscal Journal, 2024) Bilash, S. M.; Oliinichenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Donchenko, S. V.; Koptev, M. M.; Pirog-Zakaznikova, A. V.; Davydova, O. V.; Oliinichenko, M. O.; Bezeha, O. V.; Mamai, O. V.; Kopytko, N. S.; Білаш, Сергій Михайлович; Олійніченко, Ярина Олександрівна; Проніна, Олена Миколаївна; Донченко, Світлана Владиславівна; Коптев, Михайло Миколайович; Пирог-Заказникова, Ангеліна Валеріївна; Олійніченко, Марина Олександрівна; Безега, Олена Вікторівна; Мамай, Олександр Володимирович; Копитько, Назар Станіславович; Bilaş, S. M.; Oliyniçenko, Ya. O.; Pronina, O. M.; Donçenko, S. V.; Koptev, M. M.; Piroq-Zakaznikova, A. V.; Davıdova, O. V.; Oliyniçenko, M. O.; Bezeha, O. V.; Mamay, O. V.; Kopıtko, N. S.The article provides information about a research study conducted to establish changes in behavioral reactions of rats at different times of use of a complex of chemical food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R). The study was based on administering experimental laboratory rats subgroups for 1, 4, 8, 12, 16, and 20 weeks of a complex of food additives once a day orally. Cognitive function was determined by assessing the formation rate of a conditioned food-retrieval reflex in a complex maze. The assessment of the behavior of experimental animals in a complex maze showed that at the initial time of introducing a complex of food additives (up to week 8), the obtained results had positive dynamics, with values of p<0.05. All evaluated parameters had a negative trend from the 12th week of the experimental study. Significantly (p<0.05), the worst indicators were registered after the 20th week of the experimental 136 study. It was found that consumption of a complex of food additives leads to cognitive dysfunction in rats, which was characterised by impaired memory function as well as learning ability