Логотип репозитарію
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
Логотип репозитарію
  • Фонди та зібрання
  • Пошук за критеріями
  • English
  • Yкраї́нська
  • Увійти
    Новий користувач? Зареєструйтесь. Забули пароль?
  1. Головна
  2. Переглянути за автором

Перегляд за Автор "Synenko, V. A."

Зараз показуємо 1 - 3 з 3
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    Current views on the impact of sodium nitrite And ponceau 4r food additives on the retina and the whole body
    (Полтавський державний медичний університет, 2024) Synenko, V. A.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Grygorenko, A. S.; Sokolenko, V. V.; Sharlay, N. M.; Vlasyuk A. О.; Синенко, Владислав Анатолійович; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Григоренко, Альона Сергіївна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Шарлай, Наталія Миколаївна; Власюк, А. О.
    This article examines the effects of the food additives sodium nitrite and Ponceau 4R on the retina. Both are widely used in the food industry to improve the taste, color, and shelf life of foods. However, their use has raised concerns among scientists and healthcare professionals about potential adverse health effects, particularly on the eyes. Sodium nitrite and its derivatives may cause oxidative stress and inflammation in the retina, which may lead to degenerative changes and vision loss. Although some studies suggest a neuroprotective effect of sodium nitrite, more research is needed to confirm these findings. Ponceau 4R may cause oxidative stress and inflammation in the retina, which may lead to damage to retinal pigment epithelial cells. This could potentially lead to vision loss and other eye problems У статті розглянуто вплив харчових добавок нітриту натрію та Понсо 4R на сітківку ока. Обидві ці добавки широко використовуються в харчовій промисловості для поліпшення смакових якостей, кольору та тривалості зберігання продуктів. Проте їх використання викликає занепокоєння серед науковців та медичних працівників через потенційні негативні наслідки для здоров'я, зокрема для органів зору. Нітрит натрію та його похідні можуть спричиняти окислювальний стрес та запалення в сітківці ока, що може призвести до дегенеративних змін і погіршення зору. Хоча деякі дослідження показують нейропротекторний ефект нітриту натрію, необхідні додаткові дослідження для підтвердження цих даних. Понсо 4R може викликати окислювальний стрес і запалення в сітківці, що може призвести до пошкодження клітин пігментного епітелію сітківки. Це потенційно може спричинити погіршення зору та інші проблеми з очима.
  • Вантажиться...
    Ескіз
    Документ
    The current issues on the impact of monosodium glutamate food additive on the visual organ and the human body
    (Полтавський державний медичний університет, 2024) Synenko, V. A.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Klepets, O. V.; Grygorenko, A. S.; Sokolenko, V. M.; Sharlay, N. M.; Синенко, Владислав Анатолійович; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Клепець, Олена Вікторівна; Григоренко, Альона Сергіївна; Соколенко, Валентина Миколаївна; Шарлай, Наталія Миколаївна
    To investigate the impact of monosodium glutamate on the visual organ, specifically on the posterior segment of the eye, and the body as a whole, as how regular consumption of such an additive can affect health over time. The analysis of scientific data on the impact of monosodium glutamate on the retina of the eye, aimed at better understanding the potential risks and mechanisms of action of this substance. Particular attention is given to studying the mechanisms of monosodium glutamate's neurotoxicity, its effects on photoreceptors and retinal ganglion cells, as well as the potential long-term consequences of excessive consumption of this food additive. Analytical research methods were used in the writing of the article. The literature data on the use of monosodium glutamate in food products and its effects on the retina of the eye and the body as a whole have been analyzed and summarized. Determining the degree of negative impact of the food additive on the retina will enable timely prevention and detection of retinal damage, which, in turn, will help prevent vision loss in the patient. Метою роботи було дослідити вплив глутамату натрію на орган зору, зокрема на задній сегмент ока, та організм у цілому, а також те, як регулярне споживання такої добавки може впливати на здоров’я з часом. Проведений аналіз наукових даних, щодо впливу глутамату натрію на сітківку ока, для кращого розуміння потенційних ризиків та механізмів дії цієї речовини. Особливу увагу приділено вивченню механізмів нейротоксичності глутамату натрію, його впливу на фоторецептори та гангліозні клітини сітківки, а також можливим довгостроковим наслідкам надмірного споживання цієї харчової добавки. У написанні статті використовувалися аналітичні методи дослідження. Проаналізовано та узагальнено дані літератури щодо використання глутамату натрію у харчових продуктах і його вплив на сітківку ока та організм у цілому. Визначення ступеня негативного впливу харчової добавки на сітківку дозволить своєчасно запобігти та виявити пошкодження сітківки, що, у свою чергу, допоможе уникнути втрати зору у пацієнта.
  • Ескіз недоступний
    Документ
    Морфометрична характеристика структурної організації та методів диференційного фарбування хромосом
    (Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія», 2017) Synenko, V. A.; Drizhak, N.; Ahashkov, Ye. O.; Hasiuk, A. P.; Sovhyrya, S. M.; Гасюк, Анатолій Петрович; Совгиря, Світлана Миколаївна
BASEROARRORROARMAPOpenDOARЕ-каталог PSMU

36011, Poltava, 23 Shevchenko Street

DSpace software and Poltava State Medical University copyright © 2017-2025 | Library PDMU

  • Налаштування куків
  • Політика приватності
  • Угода користувача
  • Зворотний зв'язок