Перегляд за Автор "Vatsenko, A. V."
Зараз показуємо 1 - 20 з 32
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Biological features of the human vital activity(Полтава, 2021) Yeroshenko, G. A.; Klepets, O. V.; Perederii, N. O.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska Tsyba, N. A.; Riabushko, O. B.; Shevchenko, K. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Клепець, Олена Вікторівна; Передерій, Ніна Олександрівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Рябушко, Олена Борисівна; Шевченко, Костянтин ВасильовичTextbook for students of the internatonal faculty of training foreign students in the specialty 222 Medicine, 221 Dentistry Training text book includes the tests of the 1st level (with one right answer), tests of the 2nd level with the numerous choice of answers, typical tasks, in accordance with the Program of Medical biology for the students of medical and stomatological faculties of Higher Medical Educational Establishments of III IV levels of accreditation, and also materials for self preparation work. Text book will help students to master theoretical knowledge during audience classes and self dependent preparation to the module control. Methodical edition includes tests from the base of previous years tests of licensed examination «Krok 1» and tests which worked out by teachers of Medical biology departments that will help students to prepare effectively and pass module control as well as licensed examination.Документ Epigenetic and genetic aspects of the phenotypes of prader-willi and angelman syndromes(Українська медична стоматологічна академія, 2021) Fedoniuk, L. Ya.; Kovanova, E. N.; Remynetskii, B. Ya.; Yeroshenko, G. A.; Vatsenko, A. V.; Perederii, N. O.; Ulanovska–Tsiba, N. A.; Федонюк, Лариса Ярославівна; Кованова, Елеонора Миколаївна; Ремінецький, Борис Ярославович; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Передерій, Ніна Олександрівна; Улановська-Циба, Наталія АркадіївнаThe study of the epigenetic and genetic mechanisms of genomic imprinting and single-parent dysomia, as the most common disorders in Prader-Willi syndrome and Angelman syndrome, contributes to the discovery of the pathogenesis of these genetic anomalies and provides a basis for searching for new methods for their prevention and epigenetic therapy. Monoallelic expression of genes in genomic imprinting develops due to different methylation of 15 chromosome DNA, which is specific for different sexes. Prader-Willi syndrome develops as a result of microdeletion at the q11-q13 locus and the mutation of the candidate gene SNRPN of the paternal chromosomes. Angelman syndrome – as a result of microdeletion at the locus q11-q13 and mutation of the candidate gene UBE 3A in the maternal chromosome. The father's single-parent dysomia becomes the cause of Angelman syndrome, and the mother's single-parent dysomia is the cause of Prader-Willi syndrome. It can be assumed that similar Prader-Willi syndrome and Angelman syndrome disorders of genomic imprinting can arise as a result of demethylation of female and male chromosomes with the help of methyltransferases.Документ Metrical indices of the cecum wall in areas of gut-associated lymphoid tissuelocalisation under the in influence of food additive complex(Полтавський державний медичний університет, 2023) Kinash, O. V.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Slipchenko, L. B.; Vatsenko, A. V.; Riabushko, O. B.; Marchenko, S. P.; Кінаш, Оксана В'ячеславівна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Сліпченко, Лариса Борисівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Рябушко, Олена Борисівна; Марченко, С. П.There are insufficient data in the current literature on the effect of food additives on the occurrence of pathological processes in the intestine. A total of 84 sexually mature male non-linear rats were used in the experiment. Rats of the control group consumed drinking water and received oral physiological solution. Animals in the experimental group received food additives at the following doses: sodium nitrite (E250) 0.6 mg/kg, sodium glutamate (E621) 20 mg/kg, ponceau 4R (E124) 5 mg/kg. Sampling for histological examination was carried out at 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. A significant reduction in the thickness of the cecum wall of the animals in the areas of localisation of intestinal-associated lymphoid tissue was found at the early stages of observation. A marked lymphoid tissue reaction in the form of intense cellular infiltration of the submucosa and mucosa was recorded. Disturbance of crypt structure and desquamation of epithelium occurred. At the late terms of observation there was a significant increase of the cecum wall thickness in the areas of localization of the lymphoid tissue associated with the intestine due to edema of submucosa,partial restoration of mucosa structures.Документ Morphometric and morphological features of rat bronchusassociated lymphoid tissue under the impact of the complex of food additives(Полтавський державний медичний університет, 2023) Yeroshenko, G. A. ; Donets, I. M. ; Shevchenko, K. V.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Rіabushkо, O. B.; Klepets, O. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Донець, Ілона Миколаївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Рябушко, Олена Борисівна; Клепець, Олена ВікторівнаThe paper presents the results of a morphometric and morphological study of the broncho-associated lymphoid tissue of the lungs of rats under the complex action of food additives. It was established that the use of a complex of monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R leads to a change in morphometric indicators, due to the occurrence of local protective barrier tension phenomena, which was expressed by the formation of secondary lymphoid follicles in the composition of bronchoassociated lymphoid tissue, with wave-like changes in cellular representation, which reflected the process antigen-dependent differentiation of immune cells, which was confirmed by an increase in the number of lymphocytes against the background of a decrease in plasma cells and vice versa, and an expansion of the lumen of the vessels of the microcirculatory bed, due to the migration of immunocompetent cells due to the constant and long-term action of a non-specific factor formed by the components of the complex of food additivesДокумент Morphometric characteristics of the rat small bronchi in consumption of the complex of food additives(Полтавський державний медичний університет, 2022) Eroshenko, G. A.; Donets, I. M.; Shevchenko, K. V.; Lysachenko, O. D.; Solod, A. V.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Донець, Ілона Миколаївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Солод, Анатолій Вікторович; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія АркадіївнаThe paper presents the data of the morphometric study of the small bronchi of the lungs of rats under the complex effect of food additives. It has been established that consumption of the complex of food additives leads to a change in the morphometric parameters of the structural components of the small bronchi of the rat lungs, which at the early stages is manifested by a significant decrease in the morphometric parameters of the outer diameter and lumen with a significant increase in the height of the epitheliocytes in the small bronchi of all orders due to the primary endogenous impact of the components of the food additive complex, which is associated with spasm of the exchange blood vessels and the progressive phenomena of hypoxia. Subsequently, the impact of the alterative factor, which prevails over the protective mechanisms of the body, is manifested by the development of bronchospasm in the small bronchi of the 3rd order, the appearance of inflammatory infiltration in the bronchial walls and the formation of bronchial hyperreactivity, which is characteristic of the development of diseases of the respiratory system, including asthma.Документ Morphometric features of the restructuring of rat submandibular acini under the influence of a complex of food additives(Полтавський державний медичний університет, 2024) Yeroshenko, G. A.; Bieliaiev, I. S.; Shevchenko, K. V.; Klepets, O. V.; Vatsenko, A. V.; Sharlay, N. M.; Pavlyuk, M. M.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Бєляєв, Ігор Сергійович; Шевченко, Костянтин Васильович; Клепець, Олена Вікторівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Шарлай, Наталія Миколаївна; Павлюк, М. М.The use of a complex of food additives leads to a change in the structural and functional state of the acini of the submandibular salivary glands of rats, which was expressed by a significant decrease in the morphometric parameters of the outer diameter, inner diameter and height of epithelial cells due to the primary endogenous action of the components of the complex of food additives with an increase in the volume of the interstitium in the early stages of the experiment, but later, the action of compensatory and restorative reactions of the body did not lead to complete recovery, as there was a constant restructuring of the secretory apparatus of seromucous cells, which was confirmed by a significant wave-like increase in the diameter of the outer and height of epithelial cells, against the background of a decrease in the diameter of the lumen. The activation of secretion is associated with the reaction of the submandibular salivary glands to a change in the nature of nutrition associated with the presence of food additives and the restructuring of the base of the serotonergic apparatus in favor of proteins, with the appearance of some areas of complete sloughing, and is a morphological confirmation of the predominance of the carbohydrate component, and is protective in relation to the effect of the components of the food additives complex on the mucous membrane of both the oral cavity, and the initial parts of the gastrointestinal trac Вживання комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо- 4R призводить до змін морфометричних показників кінцевих відділів піднижньощелепних слинних залоз щурів, і на ранніх стадіях експерименту виражалось достовірним зменшенням діаметру зовнішнього, діаметру внутрішнього та висоти епітеліоцитів. В подальшому протягом експерименту спостерігався хвилеподібний харарктер змін морфометричних показників кінцевих відділів піднижньощелепних слинних залоз щурів, що в очевидь пов’язано з дією компенсаторновідновлювальних реакцій організму, але повного відновлення не відбувалось, і на 8-му тижні спостерігалось достовірне збільшення всих морфометричних параметрів, щодо показників у контрольній групі. В очевидь, скдадові комплексу харчових добавок, призвели до змін секреторної активності серомукозних гландулоцитів протягом експерименту та постійної перебудови секреторного апарату, так як підвищення секреторної активності пов’язане із збільшенням об’єму трансмурального транспорту рідини із судин мікроциркуляторного русла в інтерстицій, таким чином збільшення морфометричних показників – є морфологічним підтвердженням підвищення функціональної активності серомукозних клітин кінцевих відділів слинних залоз. Так як, на кінець експерименту морфометричні показники діаметру зовнішнього та висоти епітеліоцитів залишались достовірно більші, за такі у контрольній групі, це призвело до зменшення діаметру внутрішнього та виражалось процесом постійної стимуляції серомукозних клітин, що гістологічно підтверджевалось зміною базофілії на користь білкового компоненту основної частини гландулоцитів кінцевих відділів, але були виявлені окремі ділянки, де спостерігалось явище ослизніння та перебудови секретоного апарату на користь вуглеводівДокумент Optimization of educational activity and support of educational process at teaching on medical biology(Дніпропетровська медична академія, 2019) Dubinin, S. I. ; Piliuhin, V. O.; Vatsenko, A. V.; Ulanovskaya-Tsyba, N. A.; Perederii, N. O.; Ryabushko, O. B.; Ovcharenko, O. V.; Klepets, O. V. ; Дубінін, Сергій Іванович; Пілюгін, Валентин Олексійович; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Передерій, Ніна Олександрівна; Рябушко, Олена Борисівна; Овчаренко, Оксана Василівна; Клепець, Олена ВікторівнаOptimization of educational activity and support of educational process are necessary conditions of reformation and development of higher education Ukraine. Their implementation is carried out in search of matching the pedagogical system to the goals for reaching of which it was created. There are many options for organizing and implementing of educational activities and achieving the goal of ting. The methodological basis of optimization is a systematic approach, which Hires considering all the components of training and the educational process in the ty of regular relationships, relying on the general theory of management by complex dynamic systems.Документ Organismic level of life organization. Bases of human genetics(Полтавський державний медичний університет, 2021) Yeroshenko, H. A.; Klepets, O. V.; Kinash, O. V.; Perederii, N. A.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Riabushko, E. B.; Shevchenko, K. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Клепець, Олена Вікторівна; Кінаш, Оксана В'ячеславівна; Передерій, Ніна Олександрівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Рябушко, Олена Борисівна; Шевченко, Костянтин ВасильовичThe materials of the training text-book includes the tests of the 1st level (with one right answer), tests of the 2nd level – with the numerous choice of answers, typical tasks, in accordance with the Program of Medical biology for the students of medical and stomatological faculties of Higher Medical Educational Establishments of III–IV levels of accreditation, and also materials for self-preparation work. Text-book will help students to master theoretical knowledge during audience classes and self-dependent preparation to the module control.Документ Origin and use in the educational process of some eponyms of medical biology(Полтавський державний медичний університет, 2022) Yeroshenko, G. A. ; Klepets, O. V.; Riabushko, O. B.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Kinash, O. V.; Shevchenko, K. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Клепець, Олена Вікторівна; Рябушко, Олена Борисівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Кінаш, Оксана В'ячеславівна; Шевченко, Костянтин ВасильовичThe aim of this work is to find out the origin of eponymous terms in molecular biology (Chargaff’s rules, Okazaki fragments, Robertsonian translocation, Morgan unit) and to analyze the possibilities of their use in the educational process. The obtained results showed the considered eponymous terms are widely used in the study of many topics from different sections of medical biology, including molecular biology, as well as integratively related to other theoretical disciplines. Finding out the origin of these terms, their connection with the personalities of scientists, the circumstances of scientific discoveries are prerequisitese for students to get deep theoretical knowledge on the discipline, their effective mastery of professional medical terminology, development of their logical thinking, scientific and cultural outlook. Besides the material of the article is recommended for in-depth study of medical biology, particularly, in preparing for the All-Ukrainian Student Subject Olympiad and organization of the students’ research work.Документ Population-species, biogeocenotic and biosphere levels(Полтавський державний медичний університет, 2022) Yeroshenko, G. A.; Klepets, O. V.; Kinash, O. V.; Perederii, N. O.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Riabushko, O. B.; Shevchenko, K. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Клепець, Олена Вікторівна; Кінаш, Оксана В'ячеславівна; Передерій, Ніна Олександрівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Рябушко, Олена БорисівнаTextbook for students of the internatonal faculty in the specialties 222 – Medicine, 221 – Dentistry. The materials of the training text-book includes the tests of the 1st level (with one right answer), tests of the 2nd level – with the numerous choice of answers, typical tasks, in accordance with the Program of Medical biology for the students of medical and stomatological faculties of Higher Medical Educational Establishments of III–IV levels of accreditation, and also materials for self-preparation work. Text-book will help students to master theoretical knowledge during audience classes and self-dependent preparation to the module control.Methodical edition includes tests from the base of previous years tests of licensed examination «Krok-1» and tests which worked out by teachers of Medical biology departments that will help students to prepare effectively and pass module control as well as licensed examination.Документ Remodeling of the rat gastric wall components under the effect of complex food additives(Українська медична стоматологічна академія, 2021) Yachmin, A. I.; Bilash, V. P.; Yeroshenko, G. A.; Bilash, S. M.; Shevchenko, K. V.; Ryabushko, O. B. ; Vatsenko, A. V. ; Solod, А. V.; Ячмінь, Анастасія Ігорівна; Білаш, Валентина Павлівна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Білаш, Сергій Михайлович; Шевченко, Костянтин Васильович; Рябушко, Олена Борисівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Солод, Анатолій Вікторович; Ячминь, Анастасия Игоревна; Билаш, Валентина Павловна; Ерошенко, Галина Анатольевна; Билаш, Сергей Михайлович; Шевченко, Константин Васильевич; Рябушко, Елена Борисовна; Ваценко, Анжела Владимировна; Солод, Анатолий ВикторовичThe purpose of the study was to establish the dynamics of changes in the metric components of the structural components of the rat gastric wall with long-term use of a complex of food additives: sodium nitrite, sodium glutamate and Ponceau 4R. The use of a complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R leads to structural and metric changes in the fundus of the fundus of the stomach. At 4 weeks is determined by severe hyperhydration and microcirculation disorders in all membranes. Other components do not recover to the values in the control group, destructive phenomena develop in the mucous membrane, and pronounced leukocyte infiltration in the submucosal.Документ Remodeling of the wall of the ascending colon in rats under the influence of the food additives complex(Полтавський державний медичний університет, 2023) Kinash, O. V.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Grygorenko, A. S.; Layosh, N. V.; Vatsenko, A. V.; Solod, A. V.; Кінаш, Оксана В'ячеславівна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Григоренко, Альона Сергіївна; Лайош, Н. В.; Ваценко, Анжела Володимирівна; Солод, Анатолій ВікторовичFood additives are substances added to raw materials, finished products and medicines to extend the shelf life of the product, prevent the development of pathogenic microflora, and improve taste and organoleptic qualities. Monosodium glutamate, sodium nitrite and ponceau 4R are among the most widely used food additives. The experiment involved 84 mature male rats. The animals received 0.6 mg/kg sodium nitrite E250, 20 mg/kg monosodium glutamate E621 and 5 mg/kg ponceau 4R orally. Samples of the ascending colon of rats for histological examination were taken at 1, 4, 8, 12 and 16 weeks. It was found that oral administration of the food additives complex MSG, ponceau 4R and sodium nitrite for 16 weeks causes significant changes in the morphometric parameters of the wall of the ascending colon in rats. A pronounced reaction of the intestinal mucosa is characterized by the destruction of intestinal epithelial cells and disruption of the crypt structure with subsequent incomplete recovery at late follow-up.Документ The degree of involvement of the level of circulating immune complexes and red blood cells in the pathogenesis of community-acquired pneumonia(Полтавський державний медичний університет, 2022) Bereznyakov, V. I.; Korzh, A. M.; Pavlov, S. B.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Березняков, Володимир Іванович; Корж, Андрій Миколайович; Павлов, Сергій Борисович; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія АркадіївнаThe paper presents the findings of the study of the degree of involvement of the level of circulating immune complexes and red blood cells in the pathogenesis of community-acquired pneumonia. Marked disorders in immunological indices of the severity degree of the disease in patients with community-acquired pneumonia have been established, which must be taken into ccount when diagnosing the disease: elevated circulating immune complexes level in the blood serum of patients and an increase in the total circulating immune complexes level, mainly due to an increase in the most toxigenic small- (<11 S) and medium molecular weight (11 S–19 S) fractions of the immune complexes. The higher the level of circulating immune complexes, especially small molecular weight ones, the more likely a severe course of community-acquired pneumonia is. In community-acquired pneumonia, oxidative stress and intensified generation of reactive oxygen specie develop. Changes in the quantity and quality of blood corpuscles necessitate the inclusion of agents that improve blood oxygenation into standard antibacterial therapy.Документ The features of the normal ultrastructure of the rat duodenum and under the combined effect of the food additives complex(Aluna Publishing, 2022-06) Yeroshenko, G. A.; Grygorenko, A. S.; Shevchenko, K. V.; Lysachenko, O. D.; Maksymenko, N. T.; Vatsenko, A. V.; Klepets, O. V.; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Григоренко, Альона Сергіївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Максименко, Наталія Тарасівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Клепець, Олена ВікторівнаFood additives are not commonly considered as a food product, though they are supplemented for technological purposes in the production process and as a result become an integral part of them. Adverse reactions to food additives in children have been reported, as well as the impact of food additives, artificial sweeteners on the human intestinal microbiome and its ability to ferment fibers. The findings of our study on the content of food additives in domestic and foreign products showed that the most commonly used food additives were monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R. Recently, the growing use of monosodium glutamate, a well-known food additive (also used in baby food product) and a component of some vaccines is a cause for concern due to its potential impact on human health. It is difficult to find semi-finished or finished products made industrially, which would not have the above additive. A group of Ukrainian researchers have studied the structural and functional changes in the rat large intestine wall under the effect of monosodium glutamate. The findings of the studies have shown that long-term daily consumption of monosodium glutamate, even in safe doses, leads to morphological changes in the colon wall in the form of focal inflammatory changes of the mucous membrane, blood circulation disorders in the intestinal wall, occurrence of erosive ulcers and dysplastic changes. In Ukraine, the food additive E-250 (sodium nitrite) is widely used as a color retainer in the manufacturing of meat products. Chronic exposure to sodium nitrite provokes the development of oxidative stress (increased 2,3-bisphosphoglyceric acid), inflammation (elevated interleukin-1-beta, which, in turn, causes a dramatic rise of iNOS activity), the development of endothelial dysfunction (increased von Willebrand factor). Ponceau 4R is a colorant of synthetic origin, which has a bright red color. It opens a whole palette of shades: yellow mixed with orange colorants gives brown, and when mixed with blue colorant, Ponceau gives a purple color. No natural colorant has been found to date, demonstrating a problem to be investigated in the future. Noteworthy, although necessary, these substances are responsible for the high frequency of allergic reactions. Current scientific publications elucidate the outcomes of the effects of various food additives on organs and systems; however, insufficient data have been found to date, as previous studies were based on the effects of food additives alone, which does not reveal the full picture, as in practice manufacturers use them in combination.Документ Ultrastructural characteristics of the rat gastric fundic wall after the impact of the complex of food additives(Полтавський державний медичний університет, 2022) Yachmin, А. І.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Hapon, S. V.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Sokolenko, V. M.; Ячмінь, Анастасія Ігорівна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Гапон, Світлана Василівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Соколенко, Валентина МиколаївнаThe main submicroscopic changes in the gastric wall of rats after exposure to monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R were determined. It was found that the effect of a complex of food additives on the mucous membrane of the fundus of the stomach of rats led to a violation of secretion and secretion, which at the ultrastructural level was manifested by violations of architecture and electron density of secretory granules in major exocrinocytes, cervical mucocytes and superficial epithelium. The impact of the complex of food additives on the mucous membrane of the rat gastric fundus is manifested primarily by dystrophic changes in superficial scrobiculus exocrinocytes, which are in direct contact with exogenous factors, as well as in the exocrinocytes of gastric glands; disorders of microcirculation are also notedДокумент Альтернативные интерпретации ученых разных научных школ в установлении правильного определения понятия «кариес» в стоматологии(Українська академія наук (м.Київ), Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія» (м.Полтава), 2012) Зайцев, Андрей Владимирович; Ваценко, Анжела Владимировна; Костыренко, Алексей Петрович; Гриценко, Юрий Юрьевич; Зайцев, Андрій Володимирович; Ваценко, Анжела Володимирівна; Костиренко, Олексій Петрович; Гриценко, Юрій Юрійович; Zaitsev, A. V.; Vatsenko, A. V.; Kostyrenko, O. P.; Gritsenko, Yu. Yu.В статье проводится попытка анализа понятия кариес на основании учебно-методических и литературных источников. Делается вывод о его неадекватности теоретическому и практическому багажу кариесологии; У статті проводиться спроба аналізу поняття карієс на підставі навчально-методичних та літературних джерел. Робиться висновок про його неадекватність теоретичному і практичноу надбанню карієсології; The article attempts to analyze the concept of dental caries on the basis of teaching and literary sources. The conclusion about the inadequacy of its concept the theoretical and practical luggage cariesology.Документ Анализ частоты кариозного процесса у представителей животного мира(Українська академія наук (м.Київ), Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія» (м.Полтава), 2012) Зайцев, Андрей Владимирович; Ваценко, Анжела Владимировна; Гриценко, Юрий Юрьевич; Рябушко, Елена Борисовна; Костыренко, Алексей Петрович; Зайцев, Андрій Володимирович; Ваценко, Анжела Володимирівна; Гриценко, Юрій Юрійович; Рябушко, Олена Борисівна; Костиренко, Олексій Петрович; Zaitsev, A. V.; Vatsenko, A. V.; Gritsenko, Yu. Yu.; Ryabushko, L. B.; Kostyrenko, O. P.В статье анализируются источники, указывающие на возникновение кариеса у животных. Делается вывод о пересмотре отношения к кариозному процессу; У статті аналізуються джерела, що вказують на виникнення карієсу у тварин. Робиться висновок про перегляд ставлення до каріозного процесу; The article analyzes the courses, indicating the occurrence of caries in animals. Itis concluded thatthe need of revision the relations atthe caries process.Документ Антигельмінтні властивості лікарських рослин(2020) Дубінін, Сергій Іванович; Клепець, Олена Вікторівна; Рябушко, Олена Борисівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Передерій, Ніна Олександрівна; Дубинин, Сергей Иванович; Клепец, Елена Викторовна; Рябушко, Елена Борисовна; Ваценко, Анжела Владимировна; Улановская-Цыба, Наталья Аркадиевна; Передерий, Нина Александровна; Dubinin, S. I.; Klepets, O. V.; Riabushko, O. B.; Vatsenko, A. V.; Ulanovska-Tsyba, N. A.; Perederii, N. O.Мета дослідження: вивчити на основі літературних джерел антигельмінтні властивості лікарських рослин та скласти перелік таких рослин (дикорослих і культивованих), що поширені в Україні.Документ Вплив глутамату натрію на органи травної системи(Українська медична стоматологічна академія, 2021) Григоренко, Альона Сергіївна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Шевченко, Костянтин Васильович; Донець, Ілона Миколаївна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна; Grigorenko, A. S.; Yeroshenko, G. A.; Shevchenko, K. V.; Donets, I. M.; Vatsenko, A. V.; Ulanovskaya–Tsyba, N. A.Найвідоміший і широко поширений підсилювач смаку – Е-621 глутамат (глютамат) натрію, натрієва сіль глутамінової кислоти. Солі та різні приправи змінюють смак їжі, а глутамат натрію спонукає і підсилює смакові відчуття за рахунок підвищення чутливості смакових сосочків язику. Після прийняття їжі або напою, що містять глутамат натрію, він діє на організм наркотично, не містить поживних речовин, це не консервант, – це токсин, що збуджує нервову систему, хімікат, який надмірно збуджує клітини головного мозку, а часом до повної непідконтрольності, він обманює мозок. Використовуючи низько- сортну сировину, виробники додають глютамат натрію в свої продукти, ховаючи за ним погану якість і несвіжість продуктів. Часто він використовується з метою маскування присмаку олова консервованих продуктів, надання відчуття свіжості замороженим або сушеним продуктам, зменшення собівартості продуктів.Документ Вплив консервантів та азобарвників на органи шлунково-кишкового тракту(Полтавський державний медичний університет, 2022) Ячмінь, Анастасія Ігорівна; Єрошенко, Галина Анатоліївна; Білаш, Сергій Михайлович; Шевченко, Костянтин Васильович; Лисаченко, Ольга Дмитрівна; Ваценко, Анжела Володимирівна; Передерій, Ніна Олександрівна; Yachmin, A. I.; Yeroshenko, G. A.; Bilash, S. M.; Shevchenko, K. V.; Lisachenko, O. D.; Vatsenko, A. V.; Perederii, N. A.Нітрати, будучи типовими ксенобіотиками, залучаються мікрофлорою людини і тварин в метаболічні процеси, в ході яких відновлюються спочатку до нітриту, а потім до катіона амонію, через освіту ряду проміжних продуктів. Нітрати і нітрити (NOS) при хронічному надходженні в великих кількостях призводять до утворення метгемоглобіну, в результаті чого може розвинутися хронічна аліментарна нітратно-нітритна метгемоглобінемія. Таким чином, основним місцем утворення реактивних сполук є шлунково-кишковий тракт (ШКТ) – центральний орган певних аспектів хімічної біології і фізіології цих сполук. Ponceau 4R (E 124) (синоніми: Acid Red 18, New Coccine) – це сульфований моноазобарвник, що включає переважно тринатрієвий 2-гідрокси-1‐ (4-сульфонато-1-нафтилазо) нафталін-6,8-дисульфонат (хімічна формула C20H11N2Na3O10S3, номер CAS 2611‐82‐7, молекулярна маса 604,48). Ponceau 4R виготовляється шляхом з’єднання діазотованої нафтіонової кислоти з кислотою G (2-нафтол-6,8-дисульфонової кислоти) і перетворення продукту сполучення в тринатрієву сіль і випускається у вигляді водорозчинного червоного порошку або гранул.