Кафедра громадського здоров’я з лікарсько-трудовою експертизою
Постійне посилання на фонд
Переглянути
Перегляд Кафедра громадського здоров’я з лікарсько-трудовою експертизою за Ключові слова "37.371.7.71"
Зараз показуємо 1 - 1 з 1
Результатів на сторінці
Налаштування сортування
Документ Проблема вживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв в підлітковому віці(ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2020-05-23) Краснова, Оксана Іванівна; Плужнікова, Тетяна Владиславівна; Краснов, Олег Георгійович; Краснова, Оксана Ивановна; Плужникова, Татьяна Владиславовна; Краснов, Олег Георгиевич; Krasnova, O. I.; Pluzhnikova, T. V.; Krasnov, O. H.Мета роботи. Дослідити та проаналізувати поширеність вживання алкогольних та слабоалкогольних напоїв серед підлітків та запропонувати профілактичні заходи щодо запобігання цього явища. Матеріали та методи. Використано бібліоcемантичний, соціологічний та медико-статистичний методи дослідження. Матеріалами дослідження слугували щорічний звіт Державної служби статистики України за 2019 рік та статистичні дані соціологічних досліджень. Результати. У результаті дослідження виявлено, що понад 90% 15–17-річної учнівської молоді має досвід вживання алкоголю, майже 60% підлітків кілька разів перебували в стані сп’яніння. Найбільш поширеними алкогольними напоями, які вживала 15–17-річна учнівська молодь останнім часом, для хлопців є пиво (57,3%), а для дівчат – слабоалкогольні напої промислового виробництва (43,7%). Вино за останній час вживали майже 40%, шампанське та міцні алкогольні напої – більше ніж п’ята частина хлопчиків та дівчат (21,8% та 22,4%, відповідно). Найбільш розповсюдженим алкогольним напоєм, який вживала 15–17-річна учнівська молодь останнім часом у будь-якому розважальному закладі є пиво – його вживали 45,4% хлопців та 30,9% дівчат. На другому місці за популярністю йдуть слабоалкогольні напої промислового виробництва – їх вживали 28,8% хлопців та 35,9% дівчат. Висновок. Таким чином, загальна тенденція щодо поширення вживання алкогольних а слабоалкогольних напоїв серед підлітків є невтішною. Основними чинниками, котрі негативно впливають на ситуацію є: толерантне ставлення сім’ї до алкоголізації підлітків, культурні традиції спілкування в компанії, недостатньо сформований світогляд молодої особи щодо розуміння здорового способу життя.