Biological effects of monosodium glutamate on the organs of the nervous system
Вантажиться...
Дата
2025
Назва журналу
Номер ISSN
Назва тому
Видавець
Полтавський державний медичний університет
Анотація
In the body, monosodium glutamate is a mediator of the peripheral and central nervous systems. In both parts, it is related to metabolic and excitatory functions. Monosodium glutamate is widely used in the food industry as a flavor enhancer. Although food safety regulators generally recognize its safety for health, a number of studies have questioned its long-term safety. Taking into account all of the above, it can be assumed that monosodium glutamate, added to the diet in excessive amounts or with prolonged consumption, can cause behavioral, biochemical and morphological changes in structures such as the brain, hippocampus and cerebellum of adult mammals and lead to dysfunction in the central nervous system.
В організмі глутамат натрію є медіатором периферичної і центральної нервової системи. В обох частинах він має відношення до метаболічної та збудливої функції. Глутамат натрію широко використовується в харчовій промисловості в якості підсилювач смаку. Незважаючи на те, що регулюючі органи з безпеки харчових продуктів в цілому визнають його безпеку для здоров’я, низкою досліджень вона ставиться під сумнів з огляду на довгострокову перспективу. Беручи до уваги все вищесказане, можна припустити, що глутамат натрію, доданий до дієти в надмірній кількості або за тривалого споживання, може викликати поведінкові, біохімічні та морфологічні зміни в таких структурах, як головний мозок, гіпокамп і мозочок дорослих ссавців та призвести до дисфукції в центральної нервової системи.
Опис
Ключові слова
monosodium glutamate, food additives, central nervous system, brain, глутамат натрію, харчові добавки, центральна нервова система, головний мозок
Бібліографічний опис
Biological effects of monosodium glutamate on the organs of the nervous system / Ya. V. Rybalka, G. A. Yeroshenko, K. V. Shevchenko, S. V. Kononenko, Yu. V. Tymoshenko, N. M. Sharlai, N. M. Pyvovar // Світ медицини та біології. – 2025. – № 2 (92). – P. 248–253.