Вплив хронічного запалення періодонту і тимчасового зубу на резорбцію його коренів

Ескіз недоступний

Дата

2005

Назва журналу

Номер ISSN

Назва тому

Видавець

Вищий державний навчальний заклад України «Українська медична стоматологічна академія»

Анотація

Проведені останніми роками епідеміологічні об- стеження стоматологічної захворюваності дітей в Україні свідчать про високі поширеність та інтен- сивність карієсу тимчасових зубів і його усклад- нень [1,2,3,4]. Протягом років збільшується пито- ма вага періодонтитів у дітей раннього віку, що нерідко призводить до передчасного видалення тимчасових зубів [5], викликає утворення дефектів зубного ряду, порушення процесу прорізування постійних зубів, функціональні й анатомічні пору- шення зубощелепного апарату [6]. Але збережен- ня тимчасового зуба будь-яким чином із позицій ортодонтичної доцільності в більшості випадків є компромісним рішенням. Тимчасові моляри віді- грають важливу роль у формуванні зубної дуги, але „зуб, що залишений відкритим" може призвес- ти до гігієнічної катастрофи в порожнині рота та викликати порушення в прорізуванні постійних зубів, структурні аномалії емалі постійного зуба, його загибель та, навіть, генералізацію процесу.Метою дослідження стало визначення впливу хронічного запального процесу в періодонті тим- часового зуба на процеси резорбції його коренів. Матеріали і методи дослідження Обстежено 76 дітей віком від 4 до 10 років із за- хворюваннями періодонта тимчасових зубів, які зверталися за допомогою в дитячу стоматологічну поліклініку м. Полтави. Діагноз визначали за міжнародною класифікаці- єю стоматологічних хвороб на основі МКХ-10, за- лучаючи класифікацію періодонтитів у дітей за 7.Ф. Виноградовою (1968) [10]. Установлення діа- гнозу здійснювали на підставі з'ясування скарг, анамнезу та результатів об'єктивного обстеження, а також рентгенографії. Ураховуючи середні строки прорізування по- стійних зубів у дітей м. Полтави [13] та на підставі аналізу ступеня резорбції коренів видалених із приводу хронічних періодонтитів тимчасових мо- лярів, ми виявляли патологічну і фізіологічну ре- зорбцію коренів, що відповідає даним літератури [9,12]. Наші дослідження дозволили виділити такі типи патологічної резорбції.Изучено состояние корней временных зубов, удаленных по поводу хронического периодонтита у детей от 4 до 10 лет. Выявлено, что хроничес- кое воспаление в периодонте временного зуба способствует ускорению процесса резорбции ко- рня. The condition of deciduous teeth roots removed with the regard to chronic periodontitis in children aged from 2 til! 10 years was investigated, it was revealed, that the chronic inflammation in a deciduous teeth periodontium promotes acceleration of root resorption process.

Опис

Ключові слова

епідеміологічні обстеження, стоматологічної захворюваності дітей, Вплив хронічного запалення періодонту, тимчасові зуби, резорбція, корень, діти, стоматологічні захворювання, данні, дослідження, временный зуб, хронический периодонтит, резорбция, a chronic periodontitis, a deciduous toot, resorption

Бібліографічний опис

Шешукова О. В. Вплив хронічного запалення періодонту і тимчасового зубу на резорбцію його коренів / О. В. Шешукова // Український стоматологічний альманах. – 2005. – № 6. – С. 51–53.