Талаш, Вікторія ВолодимирівнаКостенко, Віталій ОлександровичТалаш, Виктория ВладимировнаКостенко, Виталий АлександровичTalash, V. V.Kostenko, V. O.2017-12-142017-12-142015Талаш В. В. Стан вільнорадикальних процесів та гемокоагуляції в організмі щурів за умов відтворення метаболічного синдрому / В. В. Талаш, В. О. Костенко // Світ медицини та біології. – 2015. – № 2. – C. 185–188.2079-8334УДК 616–008.9–092.9+612.115https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/4323Резюме. У експерименті на 20 білих щурах досліджено стан вільнорадикальних процесів та гемокоагуляції в організмі щурів за умов відтворення метаболічного синдрому. Показано, що призначення тваринам фруктози з питною водою (20% озчину) та їхне знаходження на вуглеводно-жировій дієті протягом двох місяців супроводжується істотною активацією в крові декомпенсованого пероксидного окиснення ліпідів із значним зниженням активності антиоксидантних ферментів (супероксиддисмутази, каталази). За цих умов суттєво збільшується вміст в сироватці крові реактанту гострої фази запалення – церулоплазміну, порушується процес згортання крові (виявляється гіперкоагуляція за зовнішнім і внутрішнім шляхами, прискорюється утворення фібрину, пригнічується фібриноліз).; Резюме. В эксперименте на 20 белых крысах исследовано состояние свободнорадикальных процессов и гемокоагуляции в организме крыс в условиях воспроизведения метаболического синдрома. Показано, что назначение животным фруктозы с питьевой водой (20% раствора) и их нахождение на углеводно-жировой диете в течение двух месяцев сопровождается существенной активацией в крови декомпенсированного пероксидного окисления липидов со значительным снижением активности антиоксидантных ферментов (супероксиддисмутазы, каталазы). В этих условиях существенно увеличивается содержание в сыворотке крови реактанта острой фазы воспаления – церулоплазмина, нарушается процесс свертывания крови (отмечается гиперкоагуляция по внешнему и внутреннему путям, ускоряется образование фибрина, угнетается фибринолиз).; Summary. This experiment involving 20 white rats was aimed to investigate the state of free-radical processes and hemocoagulation in the rats under modeled metabolic syndrome. It has been shown the administration of fructose with drinking water (20% solution) and keeping the animals on the carbohydrate-fat diet for two months is followed by a significant decrease in the activation of blood decompensated lipid peroxidation with a marked decrease in the activity of antioxidant enzymes (superoxide dismutase, catalase). Under these conditions there is a significantly increase in the content of ceruloplasmin, a serum acute phase reactant of inflammation, disorders in the process of blood clotting (hypercoagulation is found out by external and internal passways, the formation of fibrin is accelerated, while fibrinolysis is suppressed).ukметаболічний синдромпероксидне окиснення ліпідівантиоксидантна системацерулоплазмінкоагуляційний гемостазметаболический синдромпероксидное окисление липидовантиоксидантная системацерулоплазминкоагуляционный гемостазmetabolic syndromelipid peroxidationantioxidant systemceruloplasminСтан вільнорадикальних процесів та гемокоагуляції в організмі щурів за умов відтворення метаболічного синдромуСостояние свободнорадикальных процессов и гемокоагуляции в организме крыс при воспроизведении метаболического синдромаStatus of free radical processes and hemocoagulation in rats under modeled metabolic syndromeArticle