Соколенко, Валентина МиколаївнаПуденко, Оксана РостиславівнаЖукова, Марина ЮріївнаНовосьолова, Тетяна СергіївнаБажан, Анатолій ГригоровичСоколенко, Валентина НиколаевнаПуденко, Оксана РостиславовнаЖукова, Марина ЮрьевнаНовоселова, Татьяна СергеевнаБажан, Анатолий ГригорьевичSokolenko, V. N.Pudenko, O. R.Zhukova, M. Yu.Novosyolova, T. S.Bazhan, A. H.2018-09-132018-09-132018Соколенко В. М. Використання похідних саліцилової кислоти як біорегуляторів вуглеводного обміну / В. М. Соколенко, О. Р. Пуденко, М. Ю. Жукова [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2018. – Вип. 2 (144). – С. 228–232.DOI 10.29254/2077-4214-2018-2-144-228-232УДК 615.27:547https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/8564Натрій саліцилат має вплив на процеси вуглеводного обміну, а тому високий рівень глюкози в крові після вуглеводного навантаження швидше стабілізується. Екстракт листя Смородини чорної – природного джерела натрій саліцилату, на відміну від хімічно синтезованої речовини, не має впливу на толерантність організму до глюкози. Sodium salicylate has an effect on the processes of carbohydrate metabolism, and therefore the high level of glucose in the blood after the carbohydrate loading is more likely to stabilize. Extract of leaves of Smartain black - a natural source of sodium salicylate, unlike chemically synthesized substance, has no effect on the tolerance of the organism to glucose. Натрий салицилат оказывает влияние на процессы углеводного обмена, а потому высокий уровень глюкозы в крови после углеводной нагрузки быстрее стабилизируется. Экстракт листьев смородины черной - природного источника натрий салицилата, в отличие от химически синтезированного вещества, не влияет на толерантность организма к глюкозе.ukнатрій саліцилатиекстракт листя смородинивуглеводний обмінВикористання похідних саліцилової кислоти як біорегуляторів вуглеводного обмінуSalicylic acid derivatives applying carbohydrate metabolism bioregulatorsИспользование производных салициловой кислоты как биорегуляторов углеводного обменаOther