Bilash, S. M.Oleksiienko, V. V.Pronina, O. M.Koptev, M. M.Pirog-Zakaznikova, A. V.Donchenko, S. V.Mamai, O. V.Білаш, Сергій МихайловичОлексієнко, Владислав ВіталійовичПроніна, Олена МиколаївнаКоптев, Михайло МиколайовичПирог-Заказникова, Ангеліна ВалеріївнаДонченко, Світлана ВладиславівнаМамай, Олександр Володимирович2024-10-102024-10-102023-08-15Remodelling of morphological and functional parameters of the gums and elements of the haemomicrocirculatory bed under the influence of food additives complex / S. M. Bilash, V. V. Oleksiienko, O. M. Pronina [et al.] // Світ медицини та біології. – 2024. – № 3 (89). – C. 199–203.2079-8334UDC 616.311.2:616.5:613.29:641https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/24978Nowadays, food additives are widespread in the food industry. This is not only due to the fact that they greatly improve the taste of products but also because they allow products to be stored for a longer period of time. Unfortunately, they have many negative properties that manifest themselves only after a certain period of time. The experiment aimed to identify the effects of various food additives on the gums and changes in their composition. The study found that the impact of a complex of food additives (monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R) on the microvasculature of the gums of rats causes a violation of haemodynamic conditions, and over time a violation of the blood supply to the gums. Morphological changes of microvessels are observed mainly from the fourth week of the experiment and are characterised by vasodilation or vasoconstriction, the formation of erythrocyte aggregates, which leads to significant pathological changes in the structural organisation of the gums and blood supply to the gums as an integral organ of the oral cavity. В наші часи харчові добавки широко поширені в харчовій промисловості. Це пов'язано не тільки з тим, що вони сильно поліпшують смаковівластивості продуктів, але і тому, що вони дозволяють зберігати продукти протягом більш тривалого періоду часу. На жаль, вони мають безліч негативних властивостей, які проявляються лишечерез певний період. Експеримент мав на меті виявити вплив різних харчових добавок на ясна та зміни їх складу. У ході дослідження було виявлено, що дія комплексу харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R) на мікросудини ясен щурів викликає порушення гемодинамічних умов, а з часом – порушення кровозабезпечення ясен. Морфологічні зміни мікросудин спостерігаюся переважно із четвертого тижня експерименту і характеризуються вазодилятацією або вазоконстрикцією, утворенню еритроцитарних агрегатів, що призводить до суттєвих патологічних змін у структурній організації ясен та кровозабезпечення ясен, як цілісного органа ротової порожнини.enoral cavitypathological changesgumsmucous membranelamina propriavenulesmorphometryperiodontiumantioxidant enzymesconnective tissueротова порожнинапатологічні змінияснаслизова оболонкавласна пластинкавенулиморфометріяпародонтантиоксидантні ферментисполучна тканинаRemodelling of morphological and functional parameters of the gums and elements of the haemomicrocirculatory bed under the influence of food additives complexРемоделювання морфофункціональних показників ясен та елементів гемомікроциркуляторного русла під дією комплексу харчових добавокArticle10.26724/2079-8334-2024-3-89-199-203