Mamai, O. V.Bilash, S. M.Pronina, O. M.Koptev, M. M.Pirog-Zakaznikova, A. V.Oliinichenko, Ya. O.Hrechka, V. V.Мамай, Олександр ВолодимировичБілаш, Сергій МихайловичПроніна, Олена МиколаївнаКоптев, Михайло МиколайовичПирог-Заказникова, Ангеліна ВалеріївнаОлійніченко, Ярина ОлександрівнаГречка, Віталій Вікторович2024-10-102024-10-102023-07-13Remodeling of the structural components of the spleen capsule in rats under the influence of a complex of chemical food additives / O. V. Mamai, S. M. Bilash, O. M. Pronina [et al.] // Світ медицини та біології. – 2024. – № 3 (89). – C. 241–244.2079-8334UDC 616.411:613.29:612.08:599.323.4https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/24977The spleen, although often underestimated, is a particularly important component of the immune system, which some scientists call the “forgotten” organ. Its importance and role, in our opinion, are undoubtedly necessary for maintaining and regulating the body's immunogenic and protective processes. The spleen plays a key role not only as a universal organ of hematopoiesis in the fetus and ensures the constancy of blood composition and properties, but also as a crucial organ in the process of antigen-dependent differentiation of T- and B-lymphocytes. In addition, the state of the spleen's connective tissue capsule, which is an integral part of the musculoskeletal system, requires further study to understand the pathophysiological mechanisms of the effect of a complex of chemical food additives on the biological structures of the immune system, which was the purpose of the study. In this study, using histological and morphometric methods of research, the overall average thickness of the spleen connective tissue capsule was determined. It was found that the introduction of a complex of food chemical additives to white experimental rats leads to thinning and destruction of the connective tissue capsule in the early stages and to a significant thickening of the capsule in the later stages due to hyperhydration of the amorphous substance and destruction and swelling of the fibrous component. Селезінка, хоч і часто недооцінювана, є особливо важливою складовою імунної системи, яку деякі науковці називають «забутим» органом. Її значення та роль, на нашу думку, безперечно необхідні для підтримання та регуляції імуногенних та захисних процесів організму. Селезінка відіграє ключову роль не тільки як універсальний орган гематопоезу у плода і забезпечує сталість складу та властивостей крові, але й як вирішальний орган у процесі антигензалежної диференціації Т- і В-лімфоцитів. До того ж стан сполучнотканинної каспули селезінки, яка є складовою частиною опорно-скоротливого апарату, потребує додаткового вивчення для розуміння патофізіологічних механізмів впливу комплексу хімічних харчових добавок на біологічні структури імунної системи, що й стало метою дослідження. У роботі, за допомогою гістологічного та морфометричного методів дослідження, було проведено визначення загальних середніх показників товщини сполучнотканинної капсули селезінки. Встановлено, що введення комплексу харчових хімічних добавок білим експериментальним щурам призводить на ранніх етапах до стоншення та деструкції сполучнотканинної капсули а на пізніх термінах до значного потовщення капсули за рахунок гіпергідратації аморфної речовини та деструкції і набухання волокнистого компоненту.enhematopoietic and immune defense organsmorphometryspleenlymph nodessinusoidfood additivesmonosodium glutamatesodium nitritePonceau 4Rconnective tissue capsuleоргани кровотворення та імунного захистуморфометріяселезінкалімфоїдні вузликисинусоїдхарчові добавкиглутамат натріюнітрит натріюПонсо 4Rсполучнотканинна капсулаRemodeling of the structural components of the spleen capsule in rats under the influence of a complex of chemical food additivesРемоделювання структурних компонентів капсули селезінки щурів під дією комплексу хімічних харчових добавокArticle10.26724/2079-8334-2024-3-89-241-244