Скрипник, Ігор МиколайовичГородницька, Інеса МихайлівнаМаслова, Ганна СергіївнаSkrypnyk, I. M.Gorodnytska, I. M.Maslova, G. S.2025-04-022025-04-022025-03Скрипник І. М. Вплив харчових звичок на формування та перебіг варіантів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби в осіб молодого віку / І. М. Скрипник, І. М. Городницька, Г. С. Маслова // Сучасна гастроентерологія. – 2025. – № 1 (139). – С. 14–21.1727-5725УДК 616.33-008.1:613.2-053.81https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/26002Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ) є поширеним захворюванням серед пацієнтів молодого віку, яке суттєво впливає на якість життя. Основними тригерами печії — характерного симптому ГЕРХ, є харчові звички та особливості поведінки, зокрема пропуски прийомів їжі, їда на ніч, часті перекуси, надмірне споживання жирної, солоної та гострої їжі, газованих напоїв, кофеїну тощо. Мета — оцінити вплив харчових звичок на особливості клінічної картини та показники якості життя в пацієнтів молодого віку з ерозивною та неерозивною формами ГЕРХ за допомогою опитувальника «Оцінка характеру харчування та особливостей способу життя в пацієнтів з печією» і вивчити можливий зв’язок показників опитувальника з даними клінічних та інструментальних методів обстеження. Матеріали та методи. Обстежено 150 хворих віком від 18 до 45 років, які страждають на ГЕРХ. Усім пацієнтам проводили антропометричні дослідження, розрахунок індексу маси тіла та верхню ендоскопію. За результатами обстеження сформовано дві групи: І — 75 пацієнтів з ерозивною формою ГЕРХ, ІІ — 75 пацієнтів із неерозивною формою ГЕРХ, не асоційованою з H. pylori. Контрольну групу створено із 20 практично здорових осіб. Проводили опитування трьох груп за розробленою нами анкетою «Оцінка характеру харчування та особливостей способу життя в пацієнтів з печією» для визначення особливостей харчових звичок і порушень режиму харчування. Оцінювали наявність збільшення маси тіла за останніх 6 міс, частоту перекусів, переїдань, прийомів їжі на ніч, досолювання, вживання певних груп продуктів тощо. Результати. Для розвитку обох форм ГЕРХ мають статистично значуще значення: збільшення індексу маси тіла > 25 кг/м2 і статус «одружений/а» або спільне проживання з партнером (для ерозивної форми ГЕРХ р < 0,0001 і р = 0,02, для неерозивної — р = 0,0008 і р = 0,003 відповідно), понад два перекуси протягом дня (р = 0,03), звичка їсти на ніч і схильність до нічних перекусів (р = 0,03).ukгастроезофагеальна рефлюксна хворобамолодий вікхарчові звичкиособливості раціонуспосіб життяопитувальникgastroesophageal reflux diseaseyoung ageeating habitsdietary characteristicslifestyleВплив харчових звичок на формування та перебіг варіантів гастроезофагеальної рефлюксної хвороби в осіб молодого вікуInfluence of eating habits on formation and course of gastroesophageal reflux disease variants in young personsArticle10.30978/MG-2025-1-14