Шешукова, Ольга ВікторівнаМаксименко, Аліна ІванівнаМаксименко, Алина Ивановна2020-12-142020-12-142020-04Максименко А. І. Вплив антиоксидантів на карієсогенність зубного нальоту / А. І. Максименко ; наук. керівник : О. В. Шешукова // Матеріали ХXІV Міжнародного медичного конгресу студентів та молодих вчених, м. Тернопіль, 13–15 квітня 2020 р. – Тернопіль : Укрмедкнига, 2020. – С. 71.https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/14356Головною причиною розвитку карієсу зубів є мікрофлора порожнини рота, а точніше - метаболічна активність її кислотопродукуючих мікроорганізмів, що спровокована вживанням вуглеводів. Зниження такої активності є важливою ланкою профілактики карієсу, поширеність якого серед дитячого та дорослого населення України дуже висока. Мета дослідження. Вивчити вплив антиоксиданту пропілгалату на карієсогенну активність кислотопродукуючих мікроорганізмів зубної бляшки. Результати дослідження та їх обговорення. Встановлено, що у всіх випадках аплікація водної суспензії антиоксиданту попереджала падіння рН до 5,2, так як ЗБ залишалася жовтого кольору. Висновки. Карієсогенна активність кислотопродукуючих мікроорганізмів ЗБ, що обумовлена одноразовим вуглеводним навантаженням, гальмувалася повністю після аплікації пропілгалату (Р<0,01). Механізм гальмівної дії пропілгалату на кислотну активність зубного нальоту можна пояснити тим, що він пригнічує неферментативні окислювальні процеси в мікробній клітині.ukкарієсзубний налітантиоксидантиВплив антиоксидантів на карієсогенність зубного нальотуВлияние антиоксидантов на кариесогенность зубного налетаArticle