Yeroshenko, G. A.Tymoshenko, Yu. V.Kulai, О. O.Shevchenko, K. V.Zviahilska, I. M.Kopantseva, L. M.Khilinska, T. V.Єрошенко, Галина АнатоліївнаТимошенко, Юлія ВолодимирівнаКулай, Ольга ОлександрівнаШевченко, Костянтин ВасильовичЗвягільська, І. М.Копанцева, Лариса МиколаївнаХілінська, Тетяна Володимирівна2024-10-012024-10-012024Comparative description of the binding specificity of receptors of structural components of the glandular zone mucosa of the rat hard palate using α-galactose-specific soybean lectin / G. A. Yeroshenko, Yu. V. Tymoshenko, О. O. Kulai [et al.] // Світ медицини та біології. – 2024. – № 3 (89. – С. 230–234.2079-8334UDC 616.315/.316:612.08:599.323https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/24821The paper presents the data of a lectinochemical study of the components of the mucous membrane of the glandular zone of the dura mater of rats with the help of α-galactose-specific soybean lectin. It was found that increased expression of receptors for α-galactose-specific lectin of soybean seeds was determined in the spiky, granular layers to a strong degree, in the basal layer the degree of binding remained constant, compared to the 14th day of observation. It increased from weak to moderate on the part of the basement membrane. The reaction from the mast cells remained strong. Therefore, the changes that occur under the influence of a 1 % solution of methyl ether of methacrylic acid on the mucous membrane of the hard palate should indicate changes in the structural components of this zone, which leads to a violation of the function of the minor salivary glands and the development of a pathological process. The α-galactose-specific lectin of soybean seeds can be a marker of these processes. В роботі представлені дані лектинохімічного дослідження компонентів слизової оболонки залозистої зони твердого щурів за допомогою α-галактозоспецифічного лектину насіння сої. Встановлено, що посилення експресії рецепторів до α-галактозоспецифічного лектину насіння сої визначено в шипуватому, зернистому шарах до сильного, в базальному шарі ступінь звʼязування залишився сталим, порівняно з 14–ою добою спостереження. З боку базальної мембрани, зі слабкого посилився до помірного. Реакція з боку мастоцитів залишилась сталою сильною. Отже, зміни які відбуваються під впливом дії 1 % розчину метилового ефіру метакрилової кислоти на слизовій оболонці твердого піднебіння мають свідчити про зміни структурних компонентів данної зони, що призводить до порушення функції малих слинних залоз та розвитку патологічного процесу. А α-галактозоспецифічний лектин насіння сої може виступати маркером цих процесів.enoral mucosasecretory activitysalivary glandshard palatemethyl methacrylatesoybean lectin (SBA)слизова оболонка порожнини ротасекреторна активністьслинні залозитверде піднебінняефір метакрилової кислотилектин насіння сої (SBA)Comparative description of the binding specificity of receptors of structural components of the glandular zone mucosa of the rat hard palate using α-galactose-specific soybean lectinПорівняльна характеристика специфічності зв’язування рецепторів структурних компонентів слизової оболонки залозистої зони твердого піднебіння щурів за допомогою α-галактозоспецифічного лектину насіння соїArticle10.26724/2079-8334-2024-3-89-230-234