Bischoff, S. C.Bernal, W.Dasarathy, S.Merli, M.Plank, L. D.Schuütz, T.Plauth, M.Skrypnyk, I.Shvets, O.Скрипник, Ігор Миколайович2021-05-202021-05-202021Практичні настанови Європейської асоціації клінічного харчування та метаболізму (ESPEN). Клінічне харчування при захворюваннях печінки / S. C. Bischoff, W. Bernal, S. Dasarathy, M. Merli, L. D. Plank, T. Schuütz, M. Plauth, I. Skrypnyk, O. Shvets // Сучасна гастроентерологія. – 2021. – № 2 (118). – С. 28–40.1727-­5725 (Print)2521-­649X (Online)https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15869Практичні настанови ґрунтуються на чинних Наукових настановах ESPEN з клінічного харчування при захворюваннях печінки. Їх було скорочено та перетворено на блок-схеми для зручнішого використання в клінічній практиці. Настанови призначені для професіоналів (лікарів, дієтологів, нутриціологів та медичних сестер), які працюють з пацієнтами з хронічними захворюваннями печінки. Загалом пред- ставлено 103 твердження та рекомендації з короткими коментарями щодо харчового та метаболічного ведення пацієнтів з: 1) гострою печінковою недостатністю, 2) алкогольним стеатогепатитом, 3) неалко- гольною жировою хворобою печінки, 4) цирозом печінки, 5) після операції/трансплантації печінки. Рекомендаціям, пов’язаним із захворюванням, передують загальні рекомендації щодо діагностики стану харчування пацієнтів із захворюваннями печінки та ускладнень, пов’язаних з лікувальним харчуванням.ukмальнутриціясаркопеніягостра печінкова недостатністьжирова хвороба печінкиалкогольний стеатогепатитцирозтрансплантаціяхірургіяПрактичні настанови Європейської асоціації клінічного харчування та метаболізму (ESPEN). Клінічне харчування при захворюваннях печінки* Частина 2Articlehttp://doi.org/10.30978/MG-2021-2-28616.36:615.874.2