Цвєткова, Яна АльбертівнаЦветкова, Яна АльбертовнаTsvetkova, Ya. AБобирьов, Віктор МиколайовичБобырев, Виктор НиколаевичBobyryov, V. М.2019-01-152019-01-152006Цвєткова Я. А. Вплив комплексу антиоксидантів на показники вільнорадикального перекисного окиснення ліпідів і активність антиоксидантних ферментів при хронічному надходженні амінної солі 2,4- дихлорфеноксиоцтової кислоти / Я. А. Цвєткова, В. М. Бобирьов // Досягнення біології та медицини. – 2006. – № 1 (7). – С. 54–58.2519-2280УДК 615.91643:577.16https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/9411В експерименті на білих щурах моделювали хронічну інтоксикацію пестицидом амінною сіллю 2,4-дихлорфеноксиоцтової кислоти протягом 15 та ЗО діб. Описані біохімічні зміни у тканинах і крові пов'язані з активацією вільнорадикального перекисного окиснення ліпідів. Застосування комплексу антиоксидантів гальм у є інтенсивність вільнорадикального перекисного окисненя ліпідів і підвищує активність антиоксидантних ферментів, що свідчить про доцільність використання цього препарату з метою лікування та профілактики наслідків токсичного впливу амінної солі 2,4-дихлорфеноксиоцтової кислоти; The chronic in toxication was modulated by pesticides amine solt of 2.4 dichlorphenoxyacetic acid administration for 15 and 30 days in white rats trials. Described biochemical changes in tissues and blood are connected with activation of the free radical peroxydation of lipids. The using of the complex of antioxidants decreases the intensity of the free radical peroxydation o f lipids and increases the activ ity o f antioxydative ferments, it indicates about the p ra c ticability of the using o f this preparation with the aim of treatment and prevention of the consequences after toxic in flu ence of amine solt of 2.4 dichlorphenoxyacetic acid.ukамінна сіль 2,4-дихлорфеноксиоцтової кислоти,вільнорадикальне перекисне окиснення ліпідівантиоксидантиamine solt of 2.4 dichlorphenoxyacetic acidfree radical peroxydation of lipidsantioxidantsВплив комплексу антиоксидантів на показники вільнорадикального перекисного окиснення ліпідів і активність антиоксидантних ферментів при хронічному надходженні амінної солі 2,4- дихлорфеноксиоцтової кислотиThe influence of the complex of antioxidants on indicіes of the free radical peroxydation of lipids and the activity of antioxydative ferments under chronic receipt of amine soltof 2.4 dichlorphenoxyacetic acidArticle