Єрошенко, Галина АнатоліївнаГригоренко, Альона СергіївнаГасюк, Наталія ВолодимирівнаШевченко, Костянтин ВасильовичУлановська-Циба, Наталія АркадіївнаКлепець, Олена ВікторівнаПередерій, Ніна Олександрівна2021-10-232021-10-232021Вплив комплексу харчових добавок на клітини панета дванадцятипалої кишки щурів / Г. А. Єрошенко, А. С. Григоренко, Н. В. Гасюк [та ін.] // Cучасні проблеми вивчення медико-екологічних аспектів здоров’я людини : матеріали наук.-практ. інтернет-конф. з міжнар. участю, присвяченої 90-й річниці з дня заснування кафедри медичної біології в рамках святкування 100-річчя заснування Полтавського державного медичного університету, м. Полтава, 30 вересня–1 жовтня 2021 р. – Полтава, 2021. – С. 22–24.https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/16768Дослідження вмісту харчових добавок у продуктах харчування та аналіз їхньої небезпеки для здоров’я людини на даний час стоїть дуже гостро, оскільки використовуючи низькосортну сировину виробники, приховуючи за цим погану якість сировини додають їх в свої продукти. Проводячи аналіз вмісту харчових добавок у продуктах, які продаються на ринку України, нами встановлено, що найбільш розповсюдженими добавками, які використовуються в харчовій промисловості є глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо -4R. Раніше проведені дослідженняня не розкривають повної картини дії різних харчових добавок на органи так як дослідження їх впливу та властивостей розглянуті у окремому вигляді, однак на практиці вони найчастіше всього використовуються у комплексі, тому саме вивчення змін, які виникають при вживанні комплексу харчових добавок на сьогоднішній день є доцільним, науково-обгрунтованим та актуальним дослідженням.ukхарчові добавкидванадцятипала кишкаклітини ПанетащуриВплив комплексу харчових добавок на клітини панета дванадцятипалої кишки щурівThesis