Сорокін, Богдан ВікторовичКостенко, Віталій ОлександровичСорокин, Богдан ВикторовичКостенко, Виталий АлександровичSorokin, B. V.Kostenko, V. O.2021-03-292021-03-292013Сорокін Б. В. Вплив пектину та пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини при відтворенні експериментального остеопорозу за умов хронічної інтоксикації нітратом натрію / Б. В. Сорокін, В. О. Костенко // Світ медицини та біології. – 2013. – № 4 (41). – C. 86–89.2079-8334https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15364В експерименті на 20 білих щурах лінії Вістар масою 180-230 г досліджено вплив пектину і пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини різних відділів скелета (великогомілкова кістка, хребці) при відтворенні експериментального остеопорозу за умов надлишкового утворення оксиду азоту з екзогенного попередника (модель хронічної інтоксикації нітратом натрію). Виявлено, що введення яблучного пектину за цих умов обмежує колагеноліз (у тканині великогомілкових кісток і хребців) і деполімерізацию протеогліканів (у тканині великогомілкових кісток), збільшує щільність та міцнісні властивості останніх. Додавання до раціону щурам пектиновмісного борошна вівсяної крупи обмежує колагеноліз і деполімерізацию протеогліканів у тканині великогомілкових кісток, збільшує їх міцнісні властивості, але істотно не впливає на функціонально-метаболічні характеристики хребців.В эксперименте на 20 белых крысах линии Вистар массой 180-230 г исследовано влияние пектина и пектиносодержащих продуктов на функционально-метаболические изменения костной ткани различных отделов скелета (большеберцовая кость, позвонки) при воспроизведении экспериментального остеопороза в условиях избыточного образования оксида азота из экзогенного предшественника (модель хронической интоксикации нитратом натрия). Обнаружено, что введение яблочного пектина в этих условиях ограничивает коллагенолиз (в ткани большеберцовых костей и позвонков) и деполимеризацию протеогликанов (в ткани большеберцовых костей), увеличивает плотность и прочностные свойства последних. Добавление в рацион крысам пектиносодержащей муки овсяной крупы ограничивает коллагенолиз и деполимеризацию протеогликанов в ткани большеберцовых костей, увеличивает их прочностные свойства, но существенно не влияет на функционально-метаболические характеристики позвонков.The experiment which involved 20 Wistar white rats weighed 180-230 g was aimed to study the effect of pectin and pectin-containing products on the functional and metabolic changes in bone tissue of different skeletal areas (tibia, vertebrae) in modeled osteoporosis and excess production of sodium nitrate induced exogenously (model of chronic sodium nitrate intoxication). It has been found out the introduction of apple pectin under conditions limits collagenolysis (in tissues of tibia and vertebrae) and proteoglycans depolymerization (in tissues of tibia), increases the density and strength of the tibia. Adding of pectin-containing oatmeal flour to the rats’ diet limits collagenolysis and proteoglycans depolymerization in the tibial tissue, increases their strength properties, but does not significantly affect the functional and metabolic characteristics of the vertebrae.ukхронічна інтоксикація нітратом натріюпектинекспериментальний остеопорозоксид азотукісткова тканинахроническая интоксикация нитратом натрияэкспериментальный остеопорозоксид азотапектинкостная тканьchronic sodium nitrate intoxicationnitric oxidemodeled osteoporosispectinbone tissueВплив пектину та пектиновмісних продуктів на функціонально-метаболічні зміни кісткової тканини при відтворенні експериментального остеопорозу за умов хронічної інтоксикації нітратом натріюEffect of pectin and pectin-containing products on the functional and metabolic changes of bone tissue under modeled osteoporosis and chronic sodium nitrate intoxicationArticle616.71–007.234–092.9 : 615.916’175