Бородавка, Анна ОлександрівнаГонтар, Вікторія ОлександрівнаКутімов, Антон ЯдгаровичІващенко, Олена ДмитрівнаКопанцева, Лариса Миколаївна2024-05-272024-05-272024Визначення якості шоколаду за допомогою сенсорного та деяких фізико-хімічних показників / А. О. Бородавка, В. О. Гонтар, А. Я. Кутімов, О. Д. Іващенко, Л. М. Копанцева // Актуальні проблеми товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи : збірник матеріалів Міжнар. наук.-практ. інтернет-конф., (м. Полтава, 20 лютого 2024 р.). – Полтава : ПУЕТ, 2024. – С. 67–71.УДК 658.6:60:339.543(082)https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/23881Шоколад – це висококалорійний продукт. Його виробляють з какао-бобів, додаючи цукор, а залежно від марки ще і деякі смакові речовини. За своїм складом шоколад – безперечно цінний харчовий продукт, з-за наявності в ньому багатьох поживних та біологічно активних речовин. До його складу входять речовини як неорганічної так і органічної природи. Крім того до складу шоколаду входять органічні кислоти – лимонна, оксалатна, яблучна. Найціннішою складовою поживною частиною шоколаду вважається какао-масло. За хімічною класифікацією воно належить до групи твердих жирів і, головним чином, знаходиться в ядрі какао-бобів. Крім перерахованих вище речовин склад шоколаду багатий також і на амінокислоти – лізин, триптофан, треонін, валін. Проте цінність шоколаду не обмежується вищеперерахованими речовинами. Значну роль відіграють і фізіологічно активні речовини, що стимулюють діяльність організму людини, а саме кофеїн, теобромін та деякі дубильні речовини.ukшоколадфізико-хімічні показникиорганолептична оцінкаВизначення якості шоколаду за допомогою сенсорного та деяких фізико-хімічних показниківArticle