Кощавка, В. Ю.Дев'яткіна, Тетяна ОлексіївнаБоброва, Нелля ОлександрівнаKoshchavka, V. Yu.Devyatkina, T. O.Bobrova, N. O.2019-10-232019-10-232019Кощавка В. Ю. Посилення антимікробної дії ефірних олій метилетилпіридинола сукцинатом / В. Ю. Кощавка ; наук. керівник : Т. О. Дев’яткіна, Н. О. Боброва // Тези доповідей 75-ї Всеукраїнської студентської наукової конференції «Medical students’ conference in Poltava» (MEDSCOP 2019), м. Полтава, 28-29 березня 2019 р. – Полтава, 2019. – С. 87–88.https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/11159Ефірні олії (ЕО) – це леткі ліпофільні рідини рослинного походження з характерним сильним запахом, які мають місцеву та резорбтивну фармакологічну дію. Одним з найбільш відомих ефектів ЕО є їх протимікробна дія, яка не супроводжується появою резистентності мікроорганізмів і не слабшає в присутності білка. У зв'язку з цим виникає інтерес до дослідження комбінацій ЕО з іншими антимікробними агентами, зокрема з синтетичним антиоксидантом метилетилпіридинола сукцинатом (мексидолом), який має власну протимікробну активність і може використовуватися як інгредієнт місцевих форм з фітокомпонентами. Мета роботи: вивчити чутливість еталонного штаму Staphylococcus aureus до дії комбінацій ЕО евкаліпта (Eucalyptus globulus), чайного дерева (Melaleuca аlternifolia), гвоздичного дерева (Eugenia caryophyllata) і лавра благородного (Laurus nobilis), а також компонента гвоздичної олії евгенолу з метилетилпіридинола сукцинатом ( мексидолом).ukефірні оліїметилетилпіридинолсукцинатПосилення антимікробної дії ефірних олій метилетилпіридинола сукцинатомStrengthening of antimicrobial effect of essential oils by methylethylpyridinol succinateThesis