Donchenko, S. V.Bilash, S. M.Донченко, Світлана ВладиславівнаБілаш, Сергій Михайлович2023-10-042023-10-042023Donchenko S. V. Immunohistochemical characteristics of structural changes in the cortex and medulla of the adrenal glands under the influence of a food additive complex / S. V. Donchenko, S. M. Bilash // Вісник проблем біології і медицини. – 2023. – Вип. 3 (170). – С. 402–406.2077-4214https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21826The data obtained during the experiment allow us to conclude that the influence of the complex of food addi tives sodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R is a mechanism of activation of the focus of inflammation and changes in the structural elements of the adrenal glands and hemomicrocirculatory bed. According to the data of an immunohistochemical study, it was established that in the cortex and medulla of the adrenal glands, Ki-67 positive cells are elements of the local protective barrier. The largest number of Ki 67-positive cells was determined in the walls of fenes trated capillaries that permeate the cortex and medulla of the adrenal glands. Ki-67-positive cells formed clusters of 2-10 cells at the border of the glomerular and reticular zones. The total number of Ki-67-positive cells varied ac cording to the week of the experimental study. Starting from the first week, the number of cells expressing Ki-67 increases dramatically in the adrenal cortex’s glomerular, fasciculate and reticular zones. In the fourth week of the experiment, the level of labeled cells with Ki-67 reached almost control values. However, at the 12th week, the number of cells expressing Ki-67 increases in the cortex and the medulla. On the 16th week, the indicators remain within the 12th week, with an increase in the number of Ki-67-positive cells in the fasciculate zone of the cortical substance of the adrenal glands.Дана робота містить визначення експресії Кі-67 у кірковій та мозковій речовині надниркових залоз щурів після впливу комплексу харчових добавок (глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R). Ki-67 є білком, який є маркером клітинної проліферації або ділення клітин у тканинах організму. Виразність Ki-67 у клітинах може свідчити про те, наскільки активно вони діляться і ростуть. Результати цих досліджень можуть допомогти в лікарській практиці, особливо в онкології, для оцінки пухлин та визначення стратегії лікування, оскільки пухлини з високою виразністю Ki-67 часто ростуть швидше і більш агресивно. За результатами імуногістохімічного дослідження було встановлено, що Ki-67-позитивні клітини, згідно з результатами дослідження, виконують функцію складових локального оборонного бар’єру в кірковій та мозковій речовинах надниркових залоз. Найвища кількість Ki-67-позитивних клітин виявлена в стінках фенестрованих капілярів, які пронизують кіркову та мозкову речовину надниркових залоз. На межі клубочкової та сітчастої зон виявлені групи клітин, які виявили позитивність до Ki-67, кількість яких становила від 2 до 10 клітин. Загальна кількість Ki-67-позитивних клітин змінювалася протягом тижня експериментального дослідження. Вже з першого тижня спостерігалося різке зростання кількості клітин, що експресують Ki-67, в клубочковій, пучковій та сітчастій зонах кіркової речовини надниркових залоз. На четвертому тижні експерименту рівень позитивних на Ki-67 клітин майже досяг контрольних значень. Однак на 12-му тижні кількість клітин, що експресують Ki-67, різко збільшилася як в кірковій, так і в мозковій речовині. На 16-му тижні показники залишилися на рівні 12-го тижня, з подальшим зростанням кількості Ki-67-позитивних клітин в пучковій зоні кіркової речовини надниркових залоз.enmonosodium glutamatemorphologyadrenal glandsmedullasodium nitritePonceau 4Rreticular zonecortical substanceглутамат натріюморфологіямозкова речовинанадниркові залозинітрит натріюПонсо 4Rсітчаста зонакіркова речовинагемомікроциркуляторне руслощуриморфофункціональні змінисубмікроскопічні зміниендокриноцитиKi-67Immunohistochemical characteristics of structural changes in the cortex and medulla of the adrenal glands under the influence of a food additive complexІмуногістохімічна характеристика структурної перебудови кіркової і мозкової речовини наднирників за умов дії хімічних харчових добавок у комплексіArticle10.29254/2077-4214-2023-3-170-402-406611.451/453-018-026.19:613.29