Єрошенко, Галина АнатоліївнаБєляєв, Ігор СергійовичШевченко, Костянтин ВасильовичРябушко, Олена БорисівнаКлепець, Олена ВікторівнаВаценко, Анжела ВолодимирівнаУлановська-Циба, Наталія АркадіївнаПередерій, Ніна ОлександрівнаГригоренко , Альона СергіївнаСолод, Анатолій Вікторович2024-11-132024-11-132024Реактивні зміни кінцевих відділів піднижньощелепних слинних залоз щурів при дії харчових добавок / Г. А. Єрошенко, І. С. Бєляєв, К. В. Шевченко [та ін.] // Сучасні проблеми вивчення медико-екологічних аспектів здоров’я людини : збірка тез та статей наук.-практ. інтернет-конф. з міжнар. участю, м. Полтава 30-31 жовтня 2024 р. – Полтава, 2024. – С. 42–44.https://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/25223Вживання комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо- 4R призводить до змін морфометричних показників основних параметрів піднижньощелепних слинних залоз щурів, що є морфологічним проявом структурно-функціонального стану кінцевих відділів, так як відбувалась постійна перебудова секреторного апарату серомукозних клітин, що підтверджувалось достовірним хвилеподібним збільшенням діаметру зовнішнього та висоти епітеліоцитів, на фоні зменшення діаметру просвіту на кінець експерименту. Активізація секретоутворення пов’язана із реакцією піднижньощелепних слинних залоз на зміну характеру харчування, пов’язаного з присутністю харчових добавок та перебудовою основої частини сереторного апарату на користь білків, з появою окремих ділянок повного ослизніння, та є морфологічним підтвердженням переваги вуглеводного компоненту.ukпіднижньощелепні слинні залози щурівхарчові добавкиПонсо- 4RРеактивні зміни кінцевих відділів піднижньощелепних слинних залоз щурів при дії харчових добавокArticle