Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13854
Назва: Вплив підвищеної маси тіла та ожиріння на стан серцево-судинної системи та енергетичний потенціал
Інші назви: Influence of overweight and obesity on the condition of the cardiovascular system and energy potential
Автори: Колінько, Людмила Михайлівна
Kolinko, Liudmyla
Дата публікації: жов-2020
Видавець: ПП "Ліра ЛТД"
Бібліографічний опис: Колінько Л. Вплив підвищеної маси тіла та ожиріння на стан серцево-судинної системи та енергетичний потенціал / Л. Колінько // Актуальні проблеми сучасної біохімії, клітинної біології та фізіології : матеріали V міжнар. наук. конф., м. Дніпро,1–2 жовтня 2020 р. – Дніпро, 2020. – С 48–49.
Короткий огляд (реферат): Abstract. Recently, the prevalence of overweight and obesity have increased significantly in people of all ages. Increased body weight throughout life, from childhood and adolescence to adulthood, is associated with increased systolic and diastolic blood pressure, irregular heartbeat, the development of dyslipidemia, increased levels of acute phase reactants and other changes in laboratory parameters.
Актуальність. Поширеність підвищеної маси тіла та ожиріння останнім часом значно зросла у осіб різного віку. Підвищена маса тіла протягом життя, починаючи з дитячого та підліткового до дорослого віку асоціюється з підвищеним систолічним та діастолічним артеріальним тиском, порушенням частоти серцевих скорочень, розвитком дисліпідемії, підвищенням рівня реактантів гострої фази та інших змін лабораторних показників. Метою нашого дослідження стало визначення стану функціональних показників серцево-судинної системи та енергетичного потенціалу у осіб із різною масою тіла. Матеріали і методи. У дослідженні прийняли участь особи обох статей віком 18-25 років. За даними антропометричних вимірювань сформовані три групи по 32 особи: контрольна з індексом маси тіла (ІМТ) 8,50 – 24,99 кг/м2, група з підвищеною масою з ІМТ 25,00 – 29,99 кг/м2, група з ожирінням I ступеня з ІМТ 30,00 – 34,99 кг/м2. Всі групи були збалансовані за статтю. Визначали частоту серцевих скорочень (ЧСС), систолічний (САТ), діастолічний (ДАТ) та пульсовий (ПТ) артеріальний тиск у стані спокою та після проби з дозованим фізичним навантаженням. Оцінку енергетичного потенціалу проводили за індексом Робінсона. Результати оброблені статично. Результати. Визначено, що у осіб чоловічої та жіночої статі з ожирінням I ступеня у стані спокою спостерігалось достовірне підвищення показників ЧСС, САТ та ДАТ. Після проби з фізичним навантаженням у осіб чоловічої статі з підвищеною масою тіла відмічено збільшення показників ЧСС на 12,59%, САТ на 8,71%, жіночої статі - ЧСС на 14,21% у порівнянні з контрольною групою (р<0,05). У осіб чоловічої статі з ожирінням I ступеня достовірно підвищувався рівень ЧСС на 14,08%, САТ на 15,83% та ПТ на 27,70%, у жінок рівень ЧСС підвищувався на 14,27% САТ на 11,69% та ДАТ на 13,24% у порівнянні з особами з нормальною масою тіла (р<0,05). Показник індексу Робінсона у осіб чоловічої статі з підвищеною масою тіла був достовірно вищим на 13,88%, з ожирінням I ступеня на 19,17%, ніж у осіб контрольної групи. У жінок з ожирінням I ступеня показник індексу Робінсона був вище на 16,90% у порівнянні з групою з нормальною масою тіла (р<0,05). Зроблено висновок про зниження функціональних можливостей серцево-судинної системи у осіб чоловічої статі з підвищеною масою тіла та осіб з ожирінням обох статей. Такий стан потребує фізіологічної корекції шляхом зменшення споживання нутрієнтів та підвищення витрат енергії, одним із шляхів якої може бути збільшення фізичної активності досліджуваних осіб.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/13854
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kolinko_Dnipro_2020.pdf63,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.