Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15049
Назва: Оцінка фактора росту ендотелію судин у вагітних жінок із ожирінням
Автори: Зелінка-Хобзей, Марта Миколаївна
Дата публікації: 2020
Бібліографічний опис: Зелінка-Хобзей М. М. Оцінка фактору росту ендотелію у вагітних жінок з ожирінням / М. М. Зелінка-Хобзей // Актуальні питання сучасної медицини : ХІІІ Міжнародна наукова конференція студентів, молодих вчених та фахівців, м. Харків, 26–27 березня 2020 р. – Харків, 2020. – С. 106–107.
Короткий огляд (реферат): Актуальність. Ожиріння являється одним із найпоширеніших хронічних захворювань у світі, що є процесом надмірного відкладання жирової тканини та порушенням обміну речовин [Жабченко І.А.; Коваленко Т.М., 2017]. Материнське ожиріння – широко поширений фактор ризику неблагоприємних материнських і перинатальних наслідків, адже притаманні ожирінню глюкозотоксичність, ліпотоксичність, хронічний прозапальний статус відіграють важливу роль у розвитку ендотеліальної дисфункції. Численні дослідження доводять, що васкулоендотеліальний фактор росту (VEGF) відіграє важливу роль у розвитку ендотеліальної дисфункції, оскільки являється потужним ангіогенним цитокіном та прозапальним фактором. Відхилення у формуванні судинної стінки та порушення функції ендотелію являються провідними патогенетичними компонентами в патогенезі основних акушерських ускладнень. Мета роботи. Дослідити показники VEGF у вагітних жінок з фізіологічною масою тіла та при ожирінні у І триместрі вагітності. Матеріали та методи. Для досягнення поставленої мети дослідження було сформовано 3 групи спостереження, по 20 вагітних у кожній групі. У якості критерію включення використовувався показник індексу маси тіла та термін вагітності. Першу групу склали вагітні жінки з ожирінням І ступеня, другу групу – жінки із ожирінням ІІ та ІІІ ступенів, а третю (контрольну) групу – вагітні із фізіологічною масою тіла. Досліджуваним жінкам визначали концентрацію VEGF у сироватці крові за допомогою набору «Вектор-Бест» (Росія) використовуючи метод твердофазного імуноферментного аналіза.Результати. Аналізуючи отримані результати спостерігалась закономірність зниження показників VEGF у сироватці крові при наявності ожиріння. Середнє значення VEGF в сироватці крові у вагітних жінок із ожирінням І ступеня у 1,36 раз було нижче відповідних показників контрольної групи. Показник VEGF в сироватці крові вагітних із ожирінням ІІ-ІІІ ступенів у 1,88 раз були нижчими у порівнянні із вагітними з фізіологічною масою тіла. Таке зниження показників може свідчити про порушення процесів ангіонеогенезу яке проявляється зменшенням розгалуження судин і зниженням васкуляризації ворсин хоріону. Висновки. Проведене дослідження свідчить, що у вагітних жінок із супутнім ожирінням дисфункція ендотелію проявляється зниженням продукції судинного ендотеліального фактора росту в залежності від ступеня тяжкості ожиріння, та може бути причиною виникнення акушерської патології, яка асоціюється із ендотеліальною дисфункцією (прееклампсій, плацентарної дисфункції, передчасних пологів). Оцінка концентрації VEGF у сироватці крові у І триместрі вагітності дозволяє вчасно виявляти та прогнозувати акушерські ускладнення.
Ключові слова: ожиріння
I триместр вагітності
дисфункція ендотелію
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15049
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра акушерства і гінекології № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Otsinka_faktora_rostu.pdf347,93 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.