Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15130
Назва: Психологічні аспекти підготовки лікарів-стоматологів на кафедрі нормальної фізіології
Автори: Міщенко, Віталій Петрович
Моргун, Зайтуна Камілівна
Соколенко, Валентина Миколаївна
Гончаренко, Людмила Леонідівна
Дата публікації: 2003
Видавець: Українська медична стоматологічна академія
Бібліографічний опис: Психологічні аспекти підготовки лікарів-стоматологів на кафедрі нормальної фізіології / В. П. Міщенко, З. К. Моргун, В. М, Соколенко, Л. Л. Гончаренко // Стан і проблеми підготовки лікарів-стоматологів у сучасних соціально-економічних умовах : матеріали Всеукр. навч.-метод. та наук.-практ. конф., м. Полтава, 19–20 вересня 2003 р. – Полтава, 2003. – С. 93–94.
Короткий огляд (реферат): Крім засвоєння теоретичних і практичних знань за спеціальністю студент — стоматолог повинен орієнтуватися в психологічних особливостях пацієнтів, які прийдуть до нього. Пацієнт, коли сідає в стоматологічне крісло, відчуває велике емоційне напруження, тривожність. Рівень емоційного напруження різний залежно від індивідуально-типологічних особливостей, Правильна діагностика рівня тривожності, стрес-стійкість з урахуванням темпераменту пацієнтів допоможе лікареві-стоматологу правильно підібрати психологічні підходи до хворого для зняття стресу. Також лікар-стоматолог повинен пам'ятати, що ефективність лікування і вибір знеболювальних засобів залежать від індивідуальних особливостей психоемоційного стану людини. Також звертають увагу студентів на значення слова під час бесіди з пацієнтом. Слово як подразник другої, сигнальної системи може сильно впливати на організм. Лікар завжди має пам'ятати, що його слова та інтонація голосу можуть мати велике значення у формуванні настрою і поведінки хворого. Стоматологічні хворі перебувають в особливому психоемоційному стані. Це зумовлено тим, що деякі стоматологічні хвороби впливають на зовнішній вигляд хворого, який має естетичне значення взагалі, а для представників деяких професій (артисти, педагоги та ін.) — особливе. Першочергове завдання лікаря — створення певного ставлення хворого до свого стану, а також до лікування стоматологічного захворювання. Від цього буде залежати ефективність терапевтичних хірургічних та інших лікувальних заходів.
Ключові слова: студент-стоматолог
лікар-стоматолог
темперамент пацієнта
ефективність лікування
емоційно-вольові процеси
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/151300
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра фізіології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Psykholohichni_aspekty2.pdf117,61 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.