Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15508
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorГригоренко, Альона Сергіївна-
dc.contributor.authorЄрошенко, Галина Анатоліївна-
dc.contributor.authorШевченко, Костянтин Васильович-
dc.contributor.authorДонець, Ілона Миколаївна-
dc.contributor.authorВаценко, Анжела Володимирівна-
dc.contributor.authorУлановська-Циба, Наталія Аркадіївна-
dc.contributor.authorGrigorenko, A. S.-
dc.contributor.authorYeroshenko, G. A.-
dc.contributor.authorShevchenko, K. V.-
dc.contributor.authorDonets, I. M.-
dc.contributor.authorVatsenko, A. V.-
dc.contributor.authorUlanovskaya–Tsyba, N. A.-
dc.date.accessioned2021-04-09T09:45:44Z-
dc.date.available2021-04-09T09:45:44Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationВплив глутамату натрію на органи травної системи / А. С. Григоренко, Г. А. Єрошенко, К. В. Шевченко [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2021. – Вип. 1 (159). – С. 254–257.uk_UA
dc.identifier.issn2077-4214.-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/15508-
dc.description.abstractНайвідоміший і широко поширений підсилювач смаку – Е-621 глутамат (глютамат) натрію, натрієва сіль глутамінової кислоти. Солі та різні приправи змінюють смак їжі, а глутамат натрію спонукає і підсилює смакові відчуття за рахунок підвищення чутливості смакових сосочків язику. Після прийняття їжі або напою, що містять глутамат натрію, він діє на організм наркотично, не містить поживних речовин, це не консервант, – це токсин, що збуджує нервову систему, хімікат, який надмірно збуджує клітини головного мозку, а часом до повної непідконтрольності, він обманює мозок. Використовуючи низько- сортну сировину, виробники додають глютамат натрію в свої продукти, ховаючи за ним погану якість і несвіжість продуктів. Часто він використовується з метою маскування присмаку олова консервованих продуктів, надання відчуття свіжості замороженим або сушеним продуктам, зменшення собівартості продуктів.uk_UA
dc.description.abstractThe most famous and widespread flavor enhancer – E-621 glutamate (glutamate) sodium, the sodium salt of glutamic acid stimulates and enhances taste sensations by increasing the sensitivity of the taste buds of the tongue. After ingestion of food or drink containing monosodium glutamate, it has a narcotic effect on the body, does not contain nutrients, it is not a preservative – it is a toxin that excites the nervous system, a chemical that overstimulates brain cells, sometimes to complete control, it deceives the brain. The growing use of monosodium glutamate, a wellknown food additive (including for infants) and a component of some vaccines, is a concern due to potential human health effects, with some authors reporting adverse reactions to food additives. in children, as well as the effect of food additives, artificial sweeteners and household hygiene products on the human intestinal microbiome and its ability to ferment fibers. It has been found that the systemic availability of orally administered glutamate is very low, even after high doses. This is due to the intense metabolism in the gut, where glutamate is used as a substrate for energy production by enterocytes of the small intestine, thus limiting its absorption into the blood. Prolonged administration of 3% sodium glutamate solution to rats at a dose of 30 mg/kg body weight for 4 weeks leads to an increase in serum total and tyrosine-containing peptides, low and medium molecular weight substances, as well as an increase in the values of intoxication, which indirectly indicates to disrupt the detoxification of endogenous metabolites in the liver of animals. There are other studies, with opposite conclusions, which indicate that this substance does not pose a health hazard when used as a dietary supplement. The U.S. Food and Drug Administration have classified monosodium glutamate as a generally accepted safe substance. However, there is no consensus on a safe dose of a common dietary supplement – monosodium glutamate, the question of the mechanism of its pathogenic effect and the damaging effect of monosodium glutamate remains insufficiently studied.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherУкраїнська медична стоматологічна академіяuk_UA
dc.subjectглутамат натріюuk_UA
dc.subjectтравна системаuk_UA
dc.subjectхарчова добавкаuk_UA
dc.subjectкишківникuk_UA
dc.subjectшлунокuk_UA
dc.subjectdigestive systemuk_UA
dc.subjectfood additiveuk_UA
dc.subjectintestineuk_UA
dc.subjectsodium glutamateuk_UA
dc.subjectstomachuk_UA
dc.titleВплив глутамату натрію на органи травної системиuk_UA
dc.title.alternativeEffect of sodium glutamate on the digestive organsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.29254/2077-4214-2021-1-159-254-257-
dc.subject.udc616.3.:615.24uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра біології
Вісник проблем біології і медицини, Випуск 1 (159)
Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
vpluv_glutamatu.pdf171,6 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.