Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17067
Повний запис метаданих
Поле DCЗначенняМова
dc.contributor.authorЄрошенко, Галина Анатоліївна-
dc.contributor.authorДонець, Ілона Миколаївна-
dc.contributor.authorШевченко, Костянтин Васильович-
dc.contributor.authorГригоренко, Альона Сергіївна-
dc.contributor.authorКінаш, Оксана В'ячеславівна-
dc.contributor.authorЛисаченко, Ольга Дмитрівна-
dc.contributor.authorYeroshenko, G. A.-
dc.contributor.authorDonets, I. M.-
dc.contributor.authorShevchenko, K. V.-
dc.contributor.authorGrigorenko, A. S.-
dc.contributor.authorKinash, O. V.-
dc.contributor.authorLisachenko, O. D.-
dc.date.accessioned2021-11-17T08:03:03Z-
dc.date.available2021-11-17T08:03:03Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationВплив глутамату натрію на органи дихальної системи у щурів / Г. А. Єрошенко, І. М. Донець, К. В. Шевченко [та ін.] // Вісник проблем біології і медицини. – 2021. – Вип. 3 (161). – С. 31–34.uk_UA
dc.identifier.issn2077-4214-
dc.identifier.urihttp://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/17067-
dc.description.abstractУ роботі проведений аналіз даних літературних джерел з приводу впливу глутамату натрію на органи дихальної системи їх особливостей будови та реакцій. Використання харчових добавок викликає значні суперечки, як у науковому товаристві, так і в громадськості, в основному через відсутність ґрунтовних досліджень щодо їх впливу на організм людини. Проведені дослідження не дають остаточної відповіді щодо різного ступеня сприйнятливості людини до ефектів, що проявляються за умови дії харчових добавок, а дані про їх поєднаний вплив відсутні. Особливе занепокоєння вітчизняних і закордонних вчених викликає факт широкого використання харчових добавок у продуктах харчування. Найважливішою гігієнічною особливістю виробництва спеціалізованих продуктів для дитячого і дієтичного харчування, наполягають дослідники, є обмеження використання харчових добавок і категорична заборона на використання синтетичних домішок. У 80-ті роки минулого століття вчені активно аналізували вплив глутамату натрію на дихальні шляхи у пацієнтів з хронічною стабільною астмою. Науковці дійшли висновку, що необхідні подальші клінічні та епідеміологічні дослідження. Критичний аналіз існуючої літератури показує, що багато негативних наслідків вживання глутамату натрію для здоров’я є малоінформативними, оскільки засновані на надмірному дозуванні, яке не відповідає нормам, які зазвичай споживаються в харчових продуктах. Таким чином, встановлено, що вживання глутамату натрію призводить до порушень мікроциркуляції у легенях і застійним явищам у венозному сегменті. Під час досліджень на самперед спостерігається запалення, крім процесів розпаду, що характеризуються розщепленням вуглеводів, жирів, білків, деполімеризацією білково-полісахаридних комплексів і появою недоокиснених продуктів обміну речовин, починають посилюватися і процеси синтезу. В цьому процесі важливого значення набувають фібробласти, клітини сполучної тканини легень, що мають високу активність синтезу, та гістіоцити, які виконують захисну роль.uk_UA
dc.description.abstractThe paper analyzes the data of literature sources on the effect of monosodium glutamate on the respiratory system, their structural features and reactions. The use of food additives is highly controversial, both in the scientific community and in the public, mainly due to the lack of thorough research on their effects on the human body. Studies have not provided a definitive answer to the varying degrees of human susceptibility to the effects of dietary supplements, and data on their combined effects are lacking. Of particular concern to domestic and foreign scientists is the fact of widespread use of food additives in food. The most important hygienic feature of the production of specialized products for baby and dietary nutrition, the researchers insist, is the restriction of the use of food additives and the categorical ban on the use of synthetic impurities. In the 1980s, scientists actively analyzed the effects of monosodium glutamate on the airways in patients with chronic stable asthma. The researchers concluded that further clinical and epidemiological studies were needed. A critical analysis of the existing literature shows that many of the negative health effects of monosodium glutamate are uninformative because they are based on an overdose that does not meet the standards normally consumed in food. Thus, it was found that the use of monosodium glutamate leads to microcirculation disorders in the lungs and congestion in the venous segment. During research, inflammation is observed, in addition to the processes of decomposition, which are characterized by the breakdown of carbohydrates, fats, proteins, depolymerization of protein-polysaccharide complexes and the appearance of underoxidized metabolic products, and the synthesis processes begin to intensify. In this process, fibroblasts, connective tissue cells of the lungs, which have high synthesis activity, and histiocytes, which play a protective role, become important.uk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.publisherПолтавський державний медичний університетuk_UA
dc.subjectдихальна системаuk_UA
dc.subjectлегеніuk_UA
dc.subjectструктураuk_UA
dc.subjectхарчові добавкиuk_UA
dc.subjectглутамат натріюuk_UA
dc.subjectщуріuk_UA
dc.subjectrespiratory systemuk_UA
dc.subjectlungsuk_UA
dc.subjectstructureuk_UA
dc.subjectfood additivesuk_UA
dc.subjectsodium glutamateuk_UA
dc.subjectratsuk_UA
dc.titleВплив глутамату натрію на органи дихальної системи у щурівuk_UA
dc.title.alternativeEffect of sodium glutamate on the respiratory system in ratsuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
dc.identifier.doi10.29254/2077-4214-2021-3-161-31-34-
dc.subject.udc613.295(604.4:663.051):616.2-092.9uk_UA
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології
Вісник проблем біології і медицини, Випуск 3 (161)
Наукові праці. Кафедра біології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Vplyv_glutamaty.pdf190,96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.