Please use this identifier to cite or link to this item: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18035
Title: Структурні особливості малих слинних залоз язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті
Other Titles: Структурные особенности мелких слюнных желез языка в условиях комбинированного влияния пищевых добавок в эксперименте
Structural features of lingual minor salivary glands under the experimental combined effect of food additives
Authors: Кока, Володимир Миколайович
Старченко, Іван Іванович
Ройко, Наталія Віталіївна
Филенко, Борис Миколайович
Мустафіна, Галія Міркатівна
Koka, V. M.
Starchenko, І. I.
Roiko, N. V.
Fylenko, B. M.
Mustafina, G. M.
Issue Date: 2022
Publisher: Полтавський державний медичний університет
Citation: Структурні особливості малих слинних залоз язика за умов комбінованого впливу харчових добавок в експерименті / В. М. Кока, І. І. Старченко, Н. В. Ройко, Б. М. Филенко, Г. М. Мустафіна // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісник Української медичної стоматологічної академії. – 2022. – Т. 22, вип. 1 (77). – С. 101–105.
Abstract: При певних умовах деякі харчові добавки чинять негативний вплив на стан органів травної системи. Морфо-функціональні зміни в малих слинних залозах різних типів при введенні в раціон харчових добавок вивчено недостатньо. Мета роботи: вивчення в експерименті особливостей будови слизових і білкових малих слинних залоз язика після комбінованого впливу глютамат натрію, нітриту натрію, понсо 4R. в динаміці впродовж 4 тижнів. Матеріали і методи: Дослідження виконано на 30 безпородних білих щурах. Тварини експериментальних груп додатково до стандартного раціону отримували комбінацію харчових добавок - глутамат натрію, понсо 4R, нітрат натрію впродовж 1 і 4 тижнів. Тварин виводили з експерименту шляхом передозування тіопенталового наркозу. З препаратів язика виготовляли гістологічні мікропрепарати і напівтонкі зрізи за загальноприйнятими методиками. Результати. Середній діаметр кінцевих відділів слизових слинних залоз язика інтактних тварин склав 55,7±2,89 мкм. У залозах даного типу на частку паренхіми припадало 70%, а 30% становила строма. Середній діаметр секреторних відділів білкових слинних залоз язика інтактних тварин становив 32,25±3,59 мкм. На частку паренхіми в білкових слинних залоз язика припало 75,9%, відповідно строма становила 24,1%. Через 4 тижні після введення в раціон лабораторних тварин комплексу харчових добавок в слизових слинних залозах значно збільшилася відносна кількість паренхіматозного компонента - 91,0±0,30% (p = 0,01), а стромального зменшилась - 9,09±0,26% (p = 0,01). Мало місце збільшення середнього діаметра ацинусів - 62,44±0,96 мкм (p = 0,01). У білкових залозах спостерігалася схожа тенденція. На частку паренхіматозного компонента припадало 86,3 ± 1,13%, на частку строми - 13,67±1,13%. Середній діаметр ацинусів склав 29,63±0,96 (p = 0,03) мкм. Висновки. Введення в раціон лабораторних тварин комплексу харчових добавок (глутамату натрію, понсо 4R, нітрату натрію) впродовж 4 тижнів призводить до збільшення в слинних залозах язика відносної кількості паренхіматозного компонента, що відбувається за рахунок гіпертрофії кінцевих відділів. Описані процеси більш виражені в слизових слинних залозах язика, ніж в білкових.
Under certain conditions, some food additives may have a negative effect on the state of the organs of the digestive system. Morphofunctional changes in the minor salivary glands of different types induced by consumed food have been insufficiently studied. The purpose of this experimental study is to investigate the structural features of the mucous and serous lingual minor salivary glands after combined exposure to monosodium glutamate, sodium nitrite, Ponceau 4R in the dynamics for 4 weeks. Matherials and Methods: 30 outbred albino rats were involved into the experiment. The standard ration for the rats of the experimental group was supplemented with complex food additives: monosodium glutamate, Ponceau 4R, sodium nitrite for 1 and 4 weeks. The rats were killed under thiopentone anesthesia overdose. Conventional histological microslides and semi-thin sections were made from the tongue specimens according to the standard technique. Results. The average diameter of the acini of the mucous lingual salivary glands of intact animals was 55.7±2.89 μm. In the glands of this type, the parenchyma and the stroma was accounted for 70% and 30%, respectively. The average diameter of the secretory parts of the serous lingual salivary glands of intact animals was 32.25±3.59 μm. In the serous lingual salivary glands the parenchyma and the stroma accounted for 75.9% and 24.1%, respectively. Following 4 weeks after taking complex food additives with standard ration for the laboratory animals, the relative amount of parenchymatous component in the mucous salivary glands significantly increased (91,0±0,30)% (p=0,01), whereas the stromal component decreased (9,09±0,26)% (p=0,01). The increase in the average diameter of acini (62.44±0.96 μm (p=0.01) was detected. There was a similar tendency in serous glands. The parenchymatous and stromal component accounted for (86.3±1.13) % and (13.67±1.13)%, respectively. The average diameter of acini was 29.63 ± 0.96 (p = 0.03) μm. Conclusion. Four week-long consumption of complex food additives (monosodium glutamate, Ponceau 4R, sodium nitrate) supplemented with standard ration by the laboratory animals leads to an increase in the relative amount of parenchymatous component in the lingual salivary glands, which occurs due to hypertrophy of the acini. The described processes are more pronounced in the mucous lingual salivary glands compared to the serous ones.
При определённых условиях некоторые пищевые добавки оказывают негативное влияние на состояние органов пищеварительной системы. Морфо-функциональные изменения в малых слюнных железах различных типов при включении в рацион пищевых добавок изучены недостаточно. Цель работы: изучение в эксперименте особенностей строения слизистых и белковых малых слюнных желез языка после комбинированного воздействия глютамата натрия, нитрита натрия, понсо 4R. в динамике на протяжении 4 недель. Материалы и методы: Исследование выполнено на 30 беспородных белых крысах. Животные экспериментальных групп дополнительно к стандартному рациону получали комбинацию пищевых добавок – глутамат натрия, понсо 4R, нитрат натрия в течении 1 и 4 недель. Животных выводили из эксперимента путем передозировки тиопенталового наркоза. Из препаратов языка изготавливали традиционные гистологические микропрепараты и полутонкие срезы по общепринятым методикам. Результаты. Средний диаметр концевых отделов слизистых слюнных желез языка интактных животных составил 55,7±2,89 мкм. В железах данного типа на долю паренхимы приходилось 70%, а 30% составляла строма. Средний диаметр секреторных отделов белковых слюнных желез языка интактных животных составлял 32,25±3,59 мкм. На долю паренхимы в белковых слюнных желез языка приходилось 75,9%, строма составляла соответственно 24,1%. Через 4 недели после включения в рацион лабораторных животных комплекса пищевых добавок в слизистых слюнных железах значительно увеличилось относительное количество паренхиматозного компонента - 91,0±0,30% (p=0,01), а стромального уменьшилось – 9,09±0,26% (p=0,01). Наблюдалось увеличение среднего диаметра ацинусов - 62,44±0,96 мкм (p=0,01). В белковых железах наблюдалась похожая тенденция. На долю паренхиматозного компонента приходилось 86,3±1,13%, на долю стромы - 13,67±1,13%. Средний диаметр ацинусов составил 29,63±0,96 (p = 0,03) мкм. Выводы. Включение в рацион лабораторных животных комплекса пищевых добавок (глутамата натрия, понсо 4R, витрата натрия) на протяжении 4 недель приводит к увеличению в слюнных железах языка относительного количества паренхиматозного компонента, что происходит за счёт гипертрофии концевых отделов. Описанные процессы более выражены в слизистых слюнных железах языка, чем в белковых.
Keywords: харчові добавки
язик
слинні залози язика
пищевые добавки
язык
слюнные железы языка
food additives
tongue
lingual salivary glands
UDC: 616-091.814
ISSN: 2077-1096
2077-1126
DOI: 10.31718/2077-1096.22.1.101
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/18035
Appears in Collections:Наукові праці

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
slynni_zalozy_iazyka.pdf2,7 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.