Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19494
Назва: Ефективність лікування посттравматичних невритів нижньоальвеолярного нерва
Автори: Фурман, Р. Л.
Гаджула, Н. Г.
Поліщук, С. С.
Барило, О. С.
Свистунов, Д. М.
Кузько, О. В.
Дата публікації: 2022
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Ефективність лікування посттравматичних невритів нижньоальвеолярного нерва / Р. Л. Фурман, Н. Г. Гаджула, С. С. Поліщук [та ін.]. // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Полтавські дні громадського здоров’я», 27 травня 2022 р. / ПДМУ ; ред. кол. : В. М. Ждан, В. П. Лисак, І. А. Голованова [та ін.]. – Полтава, 2022. – С. 57–58.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Найчастіше, травматичні переломи нижньої щелепи в області тіла та кута супроводжуються пошкодженням нижньоальвеолярного нерва в нижньощелепному каналі. З огляду на те, що нерв досить еластичний, повного перерізування не спостерігається, а відбувається його часткове пошкодження або стиснення. Клінічна симптоматика при стисненні нерва в каналі нижньої щелепи характерна для травматичного невриту. До лікування посттравматичних ушкоджень нижньощелепного нерва лікарі приступають тільки після появи у потерпілих виразної клінічної симптоматики, зазвичай пізно, що значно знижує ефективність терапії, яка проводиться. Мета: оцінити клінічну ефективність використання препарату нуклеотидів при лікуванні переломів нижньої щелепи, що супроводжуються посттраматичними невритами нижньоальвеолярного нерва. Матеріали та методи дослідження. Проведено оперативне втручання та подальше післяопераційне лікування 50 хворих з ангулярними переломами нижньої щелепи, що супроводжувались клінікою пошкодження нижньоальвеолярного нерва. В групі порівняння (п=25) проводили зіставлення уламків і двощелепове шинування, призначали антибіотик широкого спектру дії та нестероїдний протизапальний препарат. В основній групі (п=25) застосовували аналогічну терапію, але додатково вводили препарат нуклеотидів парентерально (в/м) в дозі 3 мл один раз на добу кількістю 10 ін’єкцій, починаючи з 3 доби лікування. Проводили суб’єктивне оцінювання больового синдрому з використанням візуально-аналогової шкали (ВАШ). Враховували порушення тактильної, температурної, больової чутливості нижньої губи та підборіддя, а також порушення мандибулярного рефлексу. Дослідження чутливості тканин області підборіддя, нижньої губи на стороні ушкодження і симетричної сторони проводили за допомогою сенсорних тестів.
Ключові слова: посттраматичниq неврит нижньоальвеолярного нерва
переломи нижньої щелепи
нуклеотиди
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/19494
Розташовується у зібраннях:«Полтавські дні громадського здоров’я»

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Furman_Efektivnist_likuvannya.pdf40,72 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.