Актуальні питання лінгвістики, професійної лінгводидактики, психології і педагогіки вищої школи

Постійне посилання зібрання

Переглянути

Нові надходження

Зараз показуємо 1 - 20 з 92
  • Документ
    Імідж педагога в сучасному світі
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Ільченко, Валентина Іванівна; Пікуль, Катерина Вікторівна; Прилуцький, Костянтин Юрійович; Горіздра, Людмила Михайлівна; Дуднікова, Антоніна Миколаївна
    Розвиток позитивного іміджу викладача ЗВО, виступає однією із складових модернізації вищої освіти, є на сьогодні дуже важливим і необхідним. З одного боку - це конкурентоспроможність викладача на ринку освітніх послуг; з іншого - реформування старих методів навчання та виховання студентської молоді, які в більшій мірі себе вже вичерпали і не відповідають вимогам сьогодення, а тим більше майбутнього поствоєнного періоду.
  • Документ
    Вербалізація персуазивних стратегій у сучасному англомовному публіцистичному дискурсі
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Якимчук, В. В.
    Статтю присвячено аналізу персуазивних комунікативних стратегій та засобів їх вербалізації у сучасному англомовному публіцистичному дискурсі, а саме на матеріалі текстів статей британського видавництва “The Guardian” розділу “Ukraine invasion”. Центральне місце в дослідженні займають стратегії виокремлені на основі традиційної риторики, де для персуазивного впливу на аудиторію застосовують етос, пафос та логос. Наведено основні контексти вживання стратегій з метою мотивації та переконування, які використовують автори статей для отримання бажаного впливу на читачів.
  • Документ
    Особливості укладання двомовного словника термінів з техногенезу та захисту довкілля
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Шуневич, Б. І.
    Стаття присвячена опису мети і завдань укладеного нами у співавторстві двомовного перекладного словника для екологів, відбору матеріалів для його створення, а також аналізу участі спеціалістів з цієї тематики під час перекладу ключових термінів словника.
  • Документ
    Актуальність волонтерської діяльності студентів-медиків у період пандемії Covid-19
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Шевчук, Микола Петрович; Дудченко, Максим Олександрович; Кравців, Микола Ігорович; Іващенко, Дмитро Миколайович; Прихідько, Роман Анатолійович; Зезекало, Єфім Олегович; Заєць, Сергій Миколайович
    У роботі розглядається значущість добровольчої діяльності студентів- медиків під час пандемії COVID-19. Під час пандемії увага до волонтерства, а також його популярність серед студентів-медиків значно зросла. Волонтерська діяльність допомагає становленню особистості майбутнього лікаря, дозволяє формувати не лише комунікативні та організаторські здібності, виховувати почуття відповідальності, а й такі якості як співчуття, співпереживання, стресостійкість, терплячість при роботі з людьми похилого віку в період пандемії.
  • Документ
    Підбір дистракторів у тестових завданнях з англійської мови як засіб підвищення їх якості
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Черчата, Л. М.
    Стаття присвячена огляду теоретичних і практичних аспектів педагогічних вимірювань. З ’ясовано трактування поняття тестування, розкрито переваги такої форми педагогічного контролю. Ідентифіковано ознаки, специфічні особливості тесту та наявність низки етапів процесу тестування. Приділено увагу особливостям використання тестових завдань різного формату. Описано різницю між тестуванням закритого і відкритого типу. Подано рекомендації щодо підготовки тестових завдань. Акцентовано увагу на важливості підбору належної кількості та адекватності дистракторів, здатних за умови дотримання рекомендацій знижувати ймовірність угадування в процесі виконання завдання, покращуючи тим якість тесту. Через призму педагогічних досліджень, розкрито природу дистракторів у тестових завданнях, особливості їх творення та способи виявлення. В якості перспектив подальших наукових розвідок запропоновано більш ґрунтовне дослідження інструментів аналізу і складання тестових завдань та підбору дистракторів.
  • Документ
    Лексична компресія в давньогрецькій та латинській мовах як лінгвістична основа деяких форм номінативного словотвору в сучасній латинській медичній термінології
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Цісик, А. З.
    У статті досліджуються явища лексичної компресії в давньогрецькій та латинській мовах як лінгвістичної основи для окремих форм номінативного словотвору (латинських та українських назв носіїв хвороб та назв лікувальних засобів)
  • Документ
    Формування комунікативних компетенцій майбутніх педіатрів
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Цвіренко, Світлана Миколаївна; Похилько, Валерій Іванович; Чернявська, Юлія Ігорівна; Жук, Людмила Анатоліївна; Савченко, Людмила Гаврилівна
    В статті висвітлено поняття комунікативної компетенції, її місце серед фахових компетенцій медичного працівника, оскільки вона виступає інтегральною якістю, що синтезує у собі загальну культуру та її специфічні прояви у професійній діяльності лікаря. Вказано компоненти комунікативної компетенції. На думку авторів статті комунікативну компетентність можна розглядати як характеристику якісної підготовки фахівців, набуття здобувачами освіти певного комплексу комунікативних фахових знань, вміння їх використовувати в практичній діяльності. Комунікативна культура лікаря включає знання і вміння володіння мовою, правила мовної поведінки, дотримання соціальних норм спілкування. У педіатрії взаємовідносини лікаря та пацієнта і його родини мають особливе значення, пов’язане з різними етапами психічного розвитку дитини. Особливу увагу приділено питанням комунікування з хворими дітьми та їх родинами, оскільки від лікаря-педіатра, від його комунікативних навичок залежить ефективність лікування і психічне здоров’я дитини. З урахуванням сучасних вимог до лікаря-педіатра зроблено акцент на ключовій ролі викладача в становленні майбутнього фахівця. Таким чином, оволодіння комунікативними компетенціями є невід ’ємною складовою фахової підготовки майбутніх лікарів.
  • Документ
    Grammatik - ubersetzungs - methode im fremdsprachenunterricht
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Hristea, M.
    Der Begriff “Methode“ ist aus dem griechisch-lateinischen Wort “methodos/methodus” abgeleitet und bedeutet etwa: “Zugang / Weg, der zu einem bestimmten Ziel führt” (Heuer 1979, 115). Unter diesem Begriff werden diejenigen Ansätze, Verfahren und wiederholbaren Handlungsmuster zusammengefasst, die geeignet sind, das unterrichtspraktische Handeln des Lehrers zu leiten, das sich auf den auswählend gliedernden und stufenden Umgang mit verschiedenen Arten von Lehrgegenständen in der sprachlichen Interaktion mit Schülern bezieht und das Ziel verfolgt, bestimmte Lerninhalte möglichst anwendungsbereit und dauerhaft zu vermitteln (Werlich 1986, 11).
  • Документ
    Філософська архітектоніка військової освіти
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Уваркіна, О. В.
    У статті розглядаються актуальні проблеми трансформації системи військової освіти, які потребують рефлексії архітектоніки її основних конструктів. Визначено, що проблемний горизонт трансформації української військової освіти чітко визначений у бік стратегічного курсу політики держави на інтеграцію в євроатлантичний безпековий простір та набуття членства в НАТО. З ’ясовано, що інтенція трансформації військової освіти полягає у змінах в українському законодавстві положень про військову освіту та осучаснення її структури, а у науковому фаховому просторі - обґрунтуванням та розробкою Політики та Концепції розвитку військової освіти. Доведено, що кіберобізнаність війського фахівця в нової моделі військової освіти стає пріоритетною ознакою його професіоналізму. Висловлено думку, що трансформаційні процесі у військових інституціях, через обґрунтування ідентичності українського військового як носія основних постулатів воїнського етосу, мають показати ні те, що нас відрізняє від країн-партнерів НАТО, а те що нас об ’єднує.
  • Документ
    Формування іншомовних навичок у майбутніх фахівців за допомогою онлайн технологій в умовах дистанційного навчання
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Трофименко, А. О.
    В даному дослідженні були розглянуті переваги формування іншомовних навичок у майбутніх фахівців в умовах дистанційного навчання з використанням онлайн технологій навчання, цифрових інструментів та онлайн платформ. В статті проаналізовані форми інтерактивного навчання та робота з ними, охарактеризовано методичні моделі дистанційного навчання.
  • Документ
    Антропоморфні терміни-метафори в психіатричній термінології
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Телеки, М. М.
    У статті розглядаються антропоморфні терміни-метафори, що функціонують у термінологічній системі психіатрії. У найменуваннях простежується екстраполяція людських реакцій, поведінкових відхилень, намірів, мотивів на подібні етіологію та генезис психічних хвороб.
  • Документ
    Базові знання з ортодонтії у формуванні професійних навичок у іноземних студентів англомовної форми навчання
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Смаглюк, Любов Вікентіївна; Воронкова, Ганна Володимирівна; Карасюнок, Анна Євгеніївна; Куліш, Неля Володимирівна; Ляховська, Анастасія Віталіївна
    останнє десятиріччя спостерігається зростання кількості іноземних студентів, охочих отримати освіту в українських закладах вищої медичної освіти з англомовним викладанням. Переваги англомовного навчання очевидні: для багатьох іноземних студентів англійська мова доступна й комфортна для спілкування; англійська є однією з основних мов міжнародних наукових інформаційних ресурсів; завдяки використанню англійської мови в навчальному процесі для іноземних студентів відкриваються можливості продовження освіти в інших країнах. Моделювання професійних умінь майбутнього лікаря-ортодонта є складовою цілісного навчального процесу. Повноцінне засвоєння базових знань дозволяє формувати позитивні професійні орієнтації, які дають змогу побудувати у свідомості студента ідеальну модель майбутньої фахової діяльності, що служитиме еталоном у професійному саморозвитку. Педагогами кафедри ортодонтії широко використовуються нові сучасні форми і методи навчання, що дає можливість підвищити якість освіти. З цією метою викладачами було створено і видано англомовний навчальний посібник «Basic course in Orthodontics». Посібник дає можливість освоїти механізми росту і розвитку зубощелепно-лицевого відділу людини; методи обстеження пацієнта із зубо-щелепними аномаліями і деформаціями; основні принципи планування, методи лікування і профілактики пацієнтів із зубо-щелепними аномаліями та деформаціями. Використання навчальних посібників, добре ілюстрованих і адаптованих під рівень студентів, таких як «Basic course in Orthodontics», дозволяють підготувати їх до подальшої ефективної професійної діяльності, побудованої на фундаментальних базових знаннях, що забезпечить формування спеціаліста лікаря-ортодонта.
  • Документ
    Навчання методам психодіагностики лікарів-інтернів фаху «Психіатрія»
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Скрипніков, Андрій Миколайович; Герасименко, Лариса Олександрівна; Ісаков, Рустам Ісроїлович; Животовська, Лілія Валентинівна; Рудь, Вадим Олексійович
    В роботі представлено систематизований аналіз психодіагностичних методів дослідження пацієнтів в психіатричній практиці. З огляду на широкий вибір методик психодіагностики, в процесі навчання лікарів-інтернів фаху «Психіатрія» пропонується диференційований підхід до їх опанування на засадах методологічної рефлексії.
  • Документ
    Analysis of the socio-demographic characteristics of krakow singles participating in the research
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Mateusz Szast
    Presented subject matter is an analysis of the socio-demographic characteristics of the respondents participating in large studies on the functioning of contemporary singles in Krakow. Over six hundred people were tested in April 2021 by means of the diagnostic survey method as well as the CAWI online survey technique. The article presents the silhouette of a contemporary single from Krakow as well as its surroundings. It is remarkable for the reason that several commonly repeated assumptions concerning the functioning of singles can be observed, treating singles as sophisticated, conscious, assertive, decent earners as well as highly educated people.
  • Документ
    Гуманітарна складова в освіті як чинник формування світоглядних позицій студентської молоді
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Сидоренко, О. В.; Козиряцька, С. А.
    У статті розглянуто засади викладання дисциплін гуманітарного спрямування у закладах вищої освіти в контексті реалізації принципу єдності навчання й виховання студентської молоді. Визначено наукові принципи викладання з урахуванням суспільно-політичних особливостей, зокрема: національної спрямованості, об ’єктивності, історизму, системності, науковості, наочності, комунікативної спрямованості, перспективності, практичної спрямованості. Наголошено на важливості застосування методично обґрунтованого алгоритму викладання дисциплін гуманітарного циклу. Зокрема, виокремлено такі напрями, як використання комунікативних завдань з метою формування дискурсивної компетентності, інтерактивних методик, що оптимізують процес навчання, забезпечують краще запам’ятовування, ситуаційної методики навчання, що дає змогу формувати практичні навички та розвиток громадянських компетенцій, особистісно-орієнтованого підходу. Відтак, система окреслених принципів і методів викладання гуманітарних дисциплін орієнтована на формування єдиного смислового поля та оцінного простору для студентської спільноти, інтелектуальних орієнтирів і розуміння загальнонаціональної ідеї як о б ’єднувального фактору, а також на самоідентифікацію і збереження національної ідентичності.
  • Документ
    Оволодіння англомовною фаховою термінологією студентами медичних закладів вищої освіти
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Русалкіна, Л. Г.; Станчак, С. Ю.
    Для студентів медичних закладів вищої освіти, що опановують визначену спеціальність, одним із основних завдань є навчитися спілкуватися і розуміти автентичну мову. Відповідно, студенти повинні практично володіти іноземною мовою на такому рівні, щоби вміти користуватися нею у межах свого фаху, тобто володіти специфікою фахової термінології, а саме вміти прочитати англомовну фахову статтю, анотацію до лікарського засобу англійською мовою, поспілкуватися з іноземними колегами в телефонному чи он-лайн режимі, тобто використовувати мову для здійснення процесу спілкування. Тому постала необхідність комунікативної компетенції та зросла роль англомовної підготовки студента в сучасному медичному професійному середовищі. Відповідно до стандарту дисципліни «Іноземна мова» в немовному закладі навчання іноземної мови повинно мати комунікативно-орієнтований та професійно-орієнтований характер. Метою дисципліни є набуття студентами медичних спеціальностей високого рівня комунікативної компетенції, який дає можливість використовувати англійську мову на практиці у професійній діяльності.
  • Документ
    Переваги дистанційного навчання серед здобувачів вищої медичної освіти в умовах сьогодення
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Попова, Ірина Борисівна; Васильєва, Катерина Володимирівна; Безега, Олена Вікторівна; Ємченко, Яна Олександрівна
    Дистанційна форма навчання (ДН) в наш час залишається одним з гострих полемічних питань у вищий медичній освіті. В умовах пандемії, а тим більше військових дій на території нашої країни змушують викладачів та студентів вдосконалювати сучасні смарт - технології у тому числі у володінні практичними навичками. Логічно, що прихильників дистанційного навчання дедалі стає все більше. На протязі попереднього навчального року спостереження мотиваційно - когнітивної і технологічної готовності до дистанційного навчання показали, що більшість студентів позитивно мотивовані до дистанційного навчання і складали 82% від загальної кількості студентів і під час навчання використовують мобільні технології, мобільні ресурси, сайти, тощо.
  • Документ
    Етичний аспект сучасної освітньої парадигми
    (ПП "Астрая", 2022-11) Пера-Васильченко, Анна Володимирівна; Головіна, Наталія Ігорівна; Ряднова, Вікторія Вікторівна; Олефір, Ірина Сергіївна
    У статті визначено етику освіти як різновид прикладної етики, обґрунтовано необхідність етичної експертизи реформування системи освіти з метою формування нової парадигми, адекватної сучасним моральним викликам.
  • Документ
    Використання технологій в освітньому процесі на кафедрі внутрішньої медицини № 3 з фтизіатрією з предмету фтизіатрія
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Цапенко, Юлія Павлівна; Ільченко, Михайло Миколайович
    Висвітлено методи та доцільність використання технологій в освітньому процесі на кафедрі внутрішньої медицини №3 з фтизіатрією з предмету фтизіатрія.
  • Документ
    Становлення української медичної термінології та шляхи засвоєння термінів у медичному дискурсі
    (Полтавський державний медичний університет, 2022) Козуб, Галина Миколаївна
    У статті досліджується проблема становлення української медичної терміносистеми та шляхи ознайомлення студентів-медиків з медичною термінологією. Автор доводить, що медична термінологія – одна з найдавніших фахових термінологій. Студенти-медики ознайомлюються з медичною термінологією на заняттях з української мови як іноземної.