Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21329
Назва: Микробиологические тесты для определения риска кариеса
Інші назви: Мікробіологічні тести для визначення ризику карієсу
Microbiological tests for determining the risk of caries
Автори: Бойченко, Ольга Миколаївна
Котелевська, Наталія Василівна
Зайцев, Андрій Володимирович
Ніколішин, Анатолій Карлович
Boychenko, O. M.
Kotelevskaya, N. V.
Zaitsev, A. V.
Nikolishin, A. K.
Дата публікації: 2019
Видавець: Харківський національний медичний університет, ГО «Харківське обласне відділення Асоціації стоматологів України»
Бібліографічний опис: Микробиологические тесты для определения риска кариеса / О. Н. Бойченко, Н. В. Котелевская, А. В. Зайцев, А. К. Николишин // Питання експериментальної та клінічної стоматології : зб. наук. праць / редкол. : Є. М. Рябоконь та ін. ; МОЗ України, Харк. нац. мед. ун-т. – Харків : ФОП Бровін О.В., 2019. – Вип. 14. : Матеріали науково-практичної конференції з міжнародною участю «Наука, технології та практика в стоматології» з нагоди 40-річчя відновлення кафедри терапевтичної стоматології Харківського національного медичного університету, Харків, 30 жовтня 2019 р. – С. 16–20.
Короткий огляд (реферат): Реферат. Сучасна стоматологія дотримується думки, що карієс зубів має інфекційну природу. Найбільш каріесогенним мікроорганізмом вважається Streptococcus mutans. Також кариесогенной бактерією позиціонується лактобацила. Тому в арсеналі сучасного стоматолога крім методів дослідження слини, буферної ємності, швидкості секреції і рН слини в умовах стоматологічного кабінету з'явилися ще і методи, що дозволяють оцінювати зміст каріесогенних мікроорганізмів - Streptococсus mutans и Lactobacillus. Під такі мікробіологічні тести існують індивідуальні програми превенції карієсу. Мета. Аналіз тестів для оцінки ризику виникнення карієсу, заснованих на кількісному і якісному визначенні каріесогенних мікроорганізмів. Матеріали та методи. Джерела літератури, пов'язані з вивченням мікрофлори, дані досліджень кафедри терапевтичної стоматології, а також мікробіології, вірусології та імунології УМСА (м.Полтава), бібліосемантіческій аналіз даних з метою поліпшення якості діагностики ризику карієсу. Основна частина. Співробітниками кафедри терапевтичної стоматології, а також мікробіології, вірусології та імунології був досліджений мікробіоценоз порожнини рота у молоді віком 19-25 років з різною інтенсивністю каріозного процесу. Вивчався відсотковий і кількісний вміст мікрофлори. Результати дослідження показали, що збільшення інтенсивності карієсу зубів супроводжується змінами балансу в складі мікрофлори порожнини рота. Зокрема, в цьому дослідженні були визначені показники щодо лактобацил, стрептококів (в тому числі і гемолітичних стрептококів, до яких відноситься S. mutans), грибів роду Кандида і актиноміцетів. Найбільшу динаміку збільшення числа мають актиноміцети і гриби роду Candida, а лактобацили і стрептококи зі збільшенням КПУ розмножуються відносно повільно. Даний факт підтверджує функціональну активність зазначених організмів. Висновок: Дослідження мікрофлори, в яких визначається тільки кількість представників мікробіоценозу, не є достатньо об'єктивними, оскільки не цілком враховують взаємодії між асоціантами і їх вплив на організм-господар. Розбіжність в цих значеннях показує, що в першу чергу необхідно враховувати функціональні властивості мікроорганізмів. Вивчення мікробіоценозів слід проводити у визначенні їх функціональних властивостей. Тести, що використовуються в стоматології для визначення кількості асоціантів орального біотопу, необхідно доповнити функціональною складовою досліджуваних мікроорганізмів.
Summary: The greatest role in the initiation of caries was determined in microorganisms that are active against the formation of acids and the polysaccharides produced by them, which have adhesive properties - streptococci, lactobacilli and actinomycetes. Some researchers include Candida mushrooms in this series. Therefore, in the arsenal of a modern dentist, in addition to methods for studying saliva, buffer capacity, secretion rate and pH of saliva in a dental office, there are methods that can be used to estimate the number of cariogenic microorganisms Streptococcus mutans and Lactobacillus. For such tests, individual preventive programs are compiled. Goal. Analysis of tests to assess the risk of caries based on the quantitative and qualitative determination of cariogenic microorganisms. Materials and methods. Sources of literature related to the study of microflora, research data from the Department of Therapeutic Dentistry, as well as microbiology, virology and immunology, UMSA (Poltava), bibliosemantic data analysis in order to improve the quality of caries risk diagnosis. Main part. UMSA employees conducted a study of microbiocenosis of the oral cavity in young people with different intensities of caries. We studied the percentage and quantitative microflora of the oral biotope in individuals with different KPI indices. His results showed that with an increase in the intensity of caries, a change in the balance in the composition of the microflora of the oral cavity occurs. Actinomycetes and fungi of the genus Candida have the largest dynamics of increase in the number, and lactobacilli and streptococci multiply relatively slowly with an increase in CPU. This indicates a large functional activity of actinomycetes and fungi. Output. Tests reflecting the number of representatives of microbiocenosis are not objective enough. More objective should be tests that reflect the indicators of the function of representatives of the microbiota.
Ключові слова: карієс
мікроорганізми
функціональна активність мікроорганізмів
caries
microorganisms
functional activity of microorganisms
УДК: 616.314-002-071
ISBN: 978-617-7738-69-4
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21329
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра терапевтичної стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Microbiological_tests_for_determining_the_risk_of_caries.pdf6,85 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.