Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21475
Назва: Мікрофлора порожнини рота від норми до патології при деяких стоматологічних захворюваннях
Автори: Сухомлін, А.
Матущак, М.
Зосім, А.
Лазарєва, К.
Ромін, В.
Науковий керівник: Шевченко, Василь Кирилович
Мельник, Владислав Леонідович
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Мікрофлора порожнини рота від норми до патології при деяких стоматологічних захворюваннях / А. Сухомлін, М. Матущак, А. Зосім [та ін.] ; наук. керівники : В. К. Шевченко, В. Л. Мельник // Актуальні питання клінічної медицини : зб. матеріалів Всеукр. наук.-практ. конф. лікарів-інтернів, м. Полтава, 25 травня 2023 р. – Полтава, 2023. – С. 148–149.
Короткий огляд (реферат): В останні роки все більше уваги приділяється вивченню нормальної мікрофлори людини. Порожнина рота, її слизова оболонка і лімфоїдний апарат щелепно-лицевої ділянки відіграють унікальну роль у взаємодії організму людини з оточуючим світом мікроорганізмів, які з одного боку приймають участь у переварюванні їжі в порожнині рота, синтезі вітамінів, мають великий позитивний вплив на імунну систему людини і є потужними антагоністами патогенної флори. З другого боку вони продукують кислоти, які мають пошкоджуючу дію на тверді тканини зуба і являються одними з етіологічних чинників карієсу, сприяють утворенню в зубній бляшці імуносупресорів, які мають токсичну дію на тканини ясен, а також здатні до інвазії з наступним виникненням запальних захворювань.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21475
Розташовується у зібраннях:Актуальні питання клінічної медицини
Наукові праці. Кафедра післядипломної освіти лікарів-стоматологів

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Mikroflora_porozhnyny_rota.pdf207,53 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.