Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21758
Назва: Аналіз будови внутрішньопечінкових жовчних шляхів ссавців зі змішаним типом харчування
Інші назви: Аnalysis of the structure of the intrahepatic bile ducts of mammals with a mixed type of nutrition
Автори: Дубінін, Дмитро Сергійович
Шепітько, Володимир Іванович
Дубінін, Сергій Іванович
Стецук, Євген Валерійович
Борута, Наталія Володимирівна
Вільхова, Олена Вікторівна
Улановська-Циба, Наталія Аркадіївна
Dubinin, D. S.
Shepitko, V. I.
Dubinin, S. I.
Stetsuk, Ye. V.
Boruta, N. V.
Vilkhova, O. V.
Ulanovskaya-Tsiba, N. A.
Дата публікації: 2022
Бібліографічний опис: Аналіз будови внутрішньопечінкових жовчних шляхів ссавців зі змішаним типом харчування / Д. С. Дубінін, В. І. Шепітько, С. І. Дубінін [та ін.] // Біологія та екологія. – 2022 – Т. 8, № 2. – С. 129–135.
Короткий огляд (реферат): Захворювання жовчовивідної системи, такі як холецистити різної етіології, жовчнокам’яна хвороба, постхолецистектомічний синдром та холангіти, зустрічаються дедалі частіше. На жовчнокам’яну хворобу страждає кожний десятий представник дорослого населення. Ця хвороба поширена в різних країнах світу та спостерігається тенденція до збільшення кількості хворих. Зростання захворюваності жовчовидільної системи відмічено у всіх економічно розвинених країнах, а жінки з даною патологією зустрічаються у декілька разів частіше, ніж чоловіки. Стінка внутрішньопечінкові жовчні протоки представлена двома шарами: зовнішнім – адвентеційним і внутрішнім – слизовим. У початкових відділах вивідної системи печінки жовчні шляхи в слизовій оболонці представлені епітеліальною тканиною з базальною мембраною, яка забезпечує фізіологічну регенерацію цього шару. Середній відділ жовчовивідної системи печінки майже нічим не відрізняється від будови в початкових відділах. Деякі відмінності у будові внутрішньої оболонки все ж таки є. Спостерігаються інші форми епітеліоцитів. Зустрічаються у внутрішньопечінкових жовчних шляхів не тільки кубічні, а й призматичні епітеліоцити. Деякі відмінності в розташуванні мають ядра, які переважно містяться біля базальної поверхні, Але є і такі, у яких ядро локалізується у центрі клітини. Відділ внутрішньопечінкової жовчної протоки, який знаходиться найближче до воріт печінки, має відмінності в діаметрі і по кількості клітин внутрішньої оболонки. Епітеліоцити мають призматичну будову, а ядра переважно розташовуються на базальній поверхні, мають видовжену форму. Без змін залишається зовнішня оболонка, в якій наявні клітини фібробластичного ряду і міжклітинна речовина з колагеновими волокнами та аморфною речовиною.
Ключові слова: печінка
жовчовивідні шляхи
холецистит
жовчнокам’яна хвороба
УДК: 611.36+591.436
ISSN: 2414-9810
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21758
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
analiz_budovy_vnutrishnopechinkovykh_zhovchnykh_shliakhiv.pdf1,05 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.