Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21827
Назва: Morphological changes in the arterioles of the haemomicrocirculatory bed of the gingival mucosa under prolonged exposure to food additives
Інші назви: Морфологічні зміни в артеріолах гемомікроциркуляторного русла слизової оболонки ясен при тривалій дії на них харчових добавок
Автори: Oleksiienko, V. V.
Bilash, S. M.
Олексієнко, Владислав Віталійович
Білаш, Сергій Михайлович
Дата публікації: 2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Oleksiienko V. V. Morphological changes in the arterioles of the haemomicrocirculatory bed of the gingival mucosa under prolonged exposure to food additives / V. V. Oleksiienko, S. M. Bilash // Вісник проблем біології і медицини. – 2023. – Вип. 3 (170). – С. 412–416.
Короткий огляд (реферат): This study investigates the effect of a complex of food additives, including monosodium glutamate, sodium nitrite and Ponceau 4R on the gums of rats. The study is aimed at identifying morphological changes in the walls of arterioles. The study was conducted on material from the gums of rats. Prepared sections were stained with such dyes as toluidine blue and polychrome. The main research methods were morphological, histological and static. The gums of rats in the control group were characterised by the presence of a mucous membrane without a submucosal base, being fused to its own lamina. The first layer was formed by narrow and high papillae, which seemed to grow into the epithelial layer of the mucosa. The next layer, the epithelial layer, was lined with multilayered squamous non-cornified epithelium. Arterioles, as the main vessels of our study, were defined as large-diameter, rounded structures with a thick wall and 3 layers. We studied 3 main parameters: total diameter, lumen of the canal and thickness of the arterioles walls. Particular attention was paid to changes in these values and their interpretation. At week 1, there were mainly decreases in the values relative to the control group, which increased or returned to the control group values by week 4 of the study. Further, the values increased until week 16, but these values were slightly higher than those of the control group. This indicates an insufficient effect of recovery processes in the arterioles due to the powerful effect of nutritional supplements on vascular morphology, especially with prolonged exposure. With this study, we demonstrate that the effects of a complex of food additives are much more powerful than those of individual additives. Given that all foods contain a complex of additives, this experiment will be of interest to food industry workers, as well as doctors and scientists conducting research in this area.
Дана робота досліджує вплив комплексу харчових добавок, до яких входять глутамат натрію, нітрит натрію та Понсо 4R на ясна щурів. Дослідження спрямоване на виявлення морфологічних у стінках артеріол. Дослідження проводилось на матеріалі з ясен щурів. Підготовлені зрізи фарбували такими барвниками, як толуїдиновий синій та поліхромний. Основними методами дослідження були морфологічний, гістологічний і статистичний. Ясна щурів у контрольній групі відзначалися наявністю слизової оболонки без підслизової основи, будучи зрощеною з власною пластинкою. Перший шар утворювали вузькі й високі сосочки, що ніби вростали в епітеліальний шар слизової оболонки. Наступний шар, епітеліальний, вистелений багатошаровим плоским незроговілим епітелієм. Артеріоли, як основні судини нашого дослідження, визначались як структури великого діаметру округлої форми з товстою стінкою, в якій наявні 3 шари. Досліджувалися 3 основних показники: загальний діаметр, просвіт каналу та товщина стінок артеріол. Особлива увага приділялась змінам у даних значеннях та їхня інтерпретації. На 1 тижні визначалися, в основному, зменшення показників відносно контрольної групи, які зростали або поверталися до значень контрольної групи до 4 тижня дослідження. В подальшому значення зростали до 16 тижня, але ці значення незначно перевершували показники контрольної групи. Це показує недостатню дію відновних процесів у артеріолах і внаслідок потужного вплив харчових добавок на морфологію судин, особливо при тривалій дії. Цим дослідженням ми демонструємо, що вплив комплексу харчових добавок є значно потужнішим, ніж дії окремих добавок. Згадуючи, що всі продукти містять в собі саме комплекс добавок, цей експеримент буде цікавим працівникам харчової промисловості, а також лікарям і науковцям, що будуть вести дослідження у цьому напрямку.
Ключові слова: gum
microcirculation
arterioles
rats
morphological changes
vessels
epithelium
morphology
restorative process
ясна,
мікроциркуляція
артеріоли
щури
морфологічні зміни
судини
епітелій
харчові добавки
морфологія
відновні процеси
УДК: 616.311.2: 615.241
ISSN: 2077-4214
DOI: 10.29254/2077-4214-2023-3-170-412-416
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21827
Розташовується у зібраннях:Вісник проблем біології і медицини, Випуск 3 (170)
Наукові праці. Кафедра анатомії з клінічною анатомією та оперативною хірургією

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Morphological_changes.pdf821,31 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.