Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21830
Назва: Стан здоров’я дітей, що мешкають на нітратно-забрудненій території та обгрунтування методів їх реабілітації
Автори: Пікуль, Катерина Вікторівна
Дата публікації: 2004
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Пікуль К. В. Стан здоров’я дітей, що мешкають на нітратно-забрудненій території та обгрунтування методів їх реабілітації : дис. … канд. мед. наук : спец. 14.01.10 «Педіатрія» / К. В. Пікуль. – Полтава, 2004. – 175 с.
Короткий огляд (реферат): Актуальність теми визначається пріоритетністю, важливістю досліджень, які мають профілактичне направлення, що спрямоване на забезпечення гармонійного зростання та розвитку дітей раннього віку, їх резистентності до дії інфекцій та інших несприятливих зовнішніх чинників. Як відомо, згідно інтерпретації ВООЗ та вітчизняних вчених, здоров’я визначається як повне фізичне, психічне та соціальне благополуччя, а не тільки відсутність захворювання. В останні роки вчені відмічають, що стан здоров’я дітей є одним із найбільш чутливих біологічних показників, який відображає якість оточуючого середовища [1-6]. На тлі повсюдного забруднення довкілля в Україні хімічними та радіоактивними речовинами і несприятливого їх впливу на здоров’я населення, питання щодо ролі постійного нітратного навантаження у формуванні порушень здоров’я дітей залишаються нез’ясованими. Їх вирішення є важливим як з теоретичної, так і практичної точки зору, зокрема для оцінки ризику виникнення захворювань та їх профілактики. У цьому плані проведені цікаві різнопланові дослідження, але багато питань досі недостатньо розроблені, зокрема патогенетичні ланки та особливості перебігу захворювань шлунково-кишкового тракту, фізичного розвитку дітей за умови нітратно-забрудненого довкілля. Наведені аргументи стали передумовою для проведення власних клініко-експериментальних досліджень з метою всебічної оцінки стану здоров’я дітей, їх фізичного розвитку з аналізом факторів, які його обумовлюють, що дозволить розробити відповідні заходи по профілактиці розвитку захворювань у дітей, які мешкають на нітратно-забруднених територіях.
Ключові слова: стан здоров’я дітей
забруднені території
нітратна інтоксикація
методи корекції
УДК: 616–053.3 /.5–08:615.916’175
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21830
Розташовується у зібраннях:Дисертації
Авторефетати та дисертації. Кафедра ендокринології з дитячими інфекційними хворобами

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Pikul_Stan_zdorovia_ditei.pdf1,88 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.