Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21883
Назва: Гомеостаз порожнини рота та його корекція у дітей з диспластичним сколіозом
Автори: Коротич, Наталія Миколаївна
Дата публікації: 2005
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Коротич Н. М. Гомеостаз порожнини рота та його корекція у дітей з диспластичним сколіозом : автореф. дис... канд. мед. наук : 14.01.22 / Н. М. Коротич ; Українська медична стоматологічна академія. – Полтава, 2005. – 18 с.
Короткий огляд (реферат): Дослідженнями доведено високу розповсюдженість карієсу, хронічного катарального гінгівіту, зубощелепних аномалій у дітей із диспластичним сколіозом. Установлено пряму залежність між віком дитини, тяжкістю сколіозу, розповсюдженістю основних стоматологічних хвороб. Перебіг карієсу та гінгівіту супроводжувався зниженням кислотостійкості емалі, мінералізуючого потенціалу ротової рідини, швидкості слиновиділення та рН, підвищенням в’язкості ротової рідини, зниженням умісту в ній кальцію, магнію, підвищенням рівня загального білка та екскреції оксипроліну. Виявлено достовірне зменшення відсоткової кількості кальцію, зростання вмісту калію, фосфору, сірки загалом в емалі та на різних ділянках зуба незалежно від глибини і анатомічної ділянки, що сприяло формуванню карієслабільної емалі. Виявлена значна інтенсифікація процесів перекисного окислення ліпідів на фоні зниження активності антиоксидантних ферментів. Застосування лікувально-профілактичного комплексу (“Біотрит-С”, “Кальцит”, “ЕКСО”) дозволило через 2 роки знизити приріст інтенсивності карієсу на 43,75% та поширеність запальних явищ у тканинах пародонта, про що свідчить зниження через рік індексу ПМА на 39,06%.
Ключові слова: діти
диспластичний сколіоз
гомеостаз порожнини рота
карієс
гінгівіт
профілактика
УДК: 616.31-053.4/.5:616.711-007.5
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/21883
Розташовується у зібраннях:Авторефетати та дисертації. Кафедра дитячої хірургічної стоматології
Автореферати

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Korotych_diser.pdf931 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.