Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22105
Назва: Вплив наноцерію на позаклітинний матрикс печінки за умов хронічного алкогольної інтоксикації
Автори: Микитенко, Андрій Олегович
Акімов, Олег Євгенович
Непорада, Каринэ Степановна
Дата публікації: 2022
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Микитенко А. О. Вплив наноцерію на позаклітинний матрикс печінки за умов хронічного алкогольної інтоксикації / А. О. Микитенко, О. Є. Акімов, К. С. Непорада // Сучасні проблеми вивчення медико-екологічних аспектів здоров’я людини : матеріали наук.-практ. інтернет-конф. з міжнар. участю, Полтава, 11–12 жовтня 2022 р. – Полтава, 2022. – С. 64–65.
Короткий огляд (реферат): Функція позаклітинного матриксу печінки виходить за межі забезпечення фізичної підтримки цілісності та еластичності паренхіми: це динамічна структура, яка постійно ремоделює і впливає на орган в цілому. Експериментально доведено, що ацетальдегід може стимулювати синтез фібрилоутворюючих колагенових білків та структурних глікопротеїнів міжклітинного матриксу зірчастими клітинами печінки. Крім того, ацетальдегід сприяє ремоделюванню міжклітинного матриксу, що призводить до його склерозування. Перекисне окислення ліпідів, викликане етанолом, запускає активацію ядерного фактора каппа B (NF-kB), промотора гена колагену 2(I) у зірчастих клітинах печінки шляхом стимуляції каскаду кіназ. Таким чином, оксидативний стрес безпосередньо сприяє фіброзу печінки шляхом активації NF-kB. Тому, з теоретичної точки зору, антиоксидантні речовини, до яких відноситься наноцерій, можуть як захищати від оксидативного стресу, так і пригнічувати запалення та попереджати фіброз.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22105
Розташовується у зібраннях:Сучасні проблеми вивчення медико-екологічних аспектів здоров’я людини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Mykytenko_Vplyv_nanotseriiu.pdf187,86 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.