Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22322
Назва: Гепатоцити: статистичні показники при гострому експериментальному асептичному запаленні очеревини у щурів
Автори: Волошина, Олена Валеріївна
Шепітько, Володимир Іванович
Пелипенко, Лариса Борисівна
Рудь, Марія Володимирівна
Дата публікації: 2023
Бібліографічний опис: Гепатоцити: статистичні показники при гострому експериментальному асептичному запаленні очеревини у щурів / О. В. Волошина, В. І. Шепітько, Л. Б. Пелипенко, М. В. Рудь // Тканинні реакції в нормі, експерименті та клініці : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. з міжнародною участю присвяченої пам’яті члена-кореспондента НАМН України, д. мед. н., професора Ю. Б. Чайковського, м. Київ, 8–9 червня 2023. – Київ, 2023. – С. 104.
Короткий огляд (реферат): В умовах сучасності встановлено, що морфо- і патогенезом, а також клінічні прояви гострого асептичного запалення очеревини суттєво відрізняють його від запалення ынших форм, і, серед цих форм даний вид є безумовним лідером ускладнення гострої хірургічної патології. При асептичному перитоніті спостерігається від 76 до 100% летальності від поліорганної недостатності, і тенденції до зниження, нажаль, не регіструється. Різноманітні функцій печінки забезпечуються її основними клітинами – гепатоцитами, де однією з найважливіших властивостей є виведення шкідливих агентів. Таким чином, деструктуризація компонентів клітин призводить до порушення функціональної активності гепатоцитів, що є провідною ланкою в патогенезі гострого асептичного запалення очеревини лабораторних тварин.
Ключові слова: гепатоцити
гостре експериментальне асептичне запалення очеревини
печінка
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22322
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра гістології, цитології та ембріології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
statystychni_pokaznyky_pry_hostromu_eksperymentalnomu_aseptychnomu_zapalenni.pdf195,13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.