Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22472
Назва: Артеріальна гіпертензія у різні вікові періоди жінки
Автори: Катеренчук, Іван Петрович
Дата публікації: 2013
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Катеренчук І. П. Артеріальна гіпертензія у різні вікові періоди жінки : практичний посібник для лікарів / І. П. Катеренчук. – Полтава, 2013. – 268 с.
Короткий огляд (реферат): Специфічні особливості жіночого організму визначаються його природою. Вони проявляються у будові тіла, фізичному розвитку, психофізіологічних і фізичних якостях, особливостях функціонування нервової, ендокринної та інших систем. Так розміри і маса серця у жінок на 10-15 % менше, ніж у чоловіків, а частота серцевих скорочень більше на 10-15 ударів за хвилину. Є певні особливості розвитку артеріальної гіпертензії у жінок, а причини, які сприяють підвищенню артеріального тиску у жінок, більш різноманітні, ніж у чоловіків. Механізму розвитку артеріальної гіпертензії присвячена величезна кількість наукових публікацій, загальним висновком яких причина артеріальної гіпертензії визначена як зниження або втрата організмом жінки протистояти шкідливим впливам оточуючого середовища. І завданням лікаря є підвищення такої здатності у кожної пацієнтки, тобто формування здорового способу життя. Нормальне функціонування жіночого організму залежить від злагодженої роботи різноманітних систем, які перебувають у постійній взаємодії. Це складний багатоступеневий механізм з багаточисельними прямими і зворотними зв'язками, різні рівні якого посилають один одному і обробляють великий об'єм важливої інформації.
Ключові слова: артеріальна гіпертензія
жінка
антигіпертензивна терапія
УДК: 616.1-039-055.2
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22472
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Arterial_hypertension_in_different_age_periods_of_woman.pdf11,45 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.