Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22554
Назва: Нейрогенні та гормональні прояви з боку слинних залоз
Автори: Гаврильєв, Віктор Миколайович
Бойко, Ігор Васильович
Ярош, Д. П.
Дата публікації: 30-лис-2023
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Гаврильєв В. М. Нейрогенні та гормональні прояви з боку слинних залоз / В. М. Гаврильєв, І. В. Бойко, Д. П. Ярош // Матеріали навчально-наукової конференції з міжнародною участю "Проблеми і перспективи стоматології та щелепно-лицевої хірургії в умовах сьогодення", м. Полтава, 30 листопада 2023 р. – Полтава, 2023 – С. 26–28.
Короткий огляд (реферат): Останнім часом число хворих запально-дистрофічними захворюваннями слинних залоз зростає, що, ймовірно, пов'язано з погіршенням навколишнього середовища (екологічний компонент), порушенням якісного і кількісного компонентів харчування, зростанням захворювань ендокринної системи (цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози та ін.). Експериментально доведено, що сіаладеноз вже на ранніх стадіях розвитку може ускладнюватися явищами сіаладеніту, прогресувати, періодично зменшуючи свої прояви, надаючи захворюванню дистрофічного характеру. Особливу роль слід відвести сіаладенозам гормонального та нейрогенного характеру. До цієї групи відносяться двосторонні незапальні збільшення привушних залоз, що супроводжують розлади обміну вуглеводів. Метою роботи є спроба поділитися досвідом спостережень, що не рідко зустрічаються в клінічній практиці, але самі хворі не завжди правильно обстежуються та лікуються.
Ключові слова: слинні залози
сіаладеніт
сіаладенози
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/22554
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Gavriliev_VM_ Neurogenic_and_hormonal_manifestations.pdf1,08 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.