Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/23242
Назва: Судинні захворювання головного мозку та надання невідкладної допомоги
Автори: Кулик, Е. А.
Юрченко, В. С.
Дата публікації: 2024
Видавець: Полтавський державний медичний університет
Бібліографічний опис: Кулик Е. А. Судинні захворювання головного мозку та надання невідкладної допомоги / Е. А. Кулик, В. С. Юрченко // Матеріали IV Всеукраїнської науково-практичної конференції з міжнародною участю «Екстрена та невідкладна допомога в Україні: організаційні, правові, клінічні аспекти», м. Полтава, 23 лютого 2024 р. – Полтава, 2024. – С. 27–35.
Короткий огляд (реферат): Хворі на субарахноїдальні крововиливи в результаті наявності аневризм дообстежуються ангіографічно і в терміновому порядку, їм проводиться оперативне лікування (клепіровка або видалення аневризм). Повторні кровотечі у неоперованих пацієнтів зустрічаються частотою 4% в перший день, потім 1-2% в день протягом наступних 4 тижнів. Найбільш частим ускладненням субарахноїдальних крововиливів є: підвищення ВЧТ, гідроцефалія, вазоспазм, повторні крововиливи, судоми, гіпонатріємія, інфекція. Причини артеріалього вазоспазма невідомі, він розвивається в слід за субарахноїдальним крововиливом, проте частота данного ускладнення корелює з чутливістю до продуктів крові. Тяжкий вазоспазм може привести до інфаркта мозку в судинному басейні розірвавшоїся аневризми. Як правило, вазоспазм розвивасться через З дні і може зберігатися протягом 3 тижнів. Блокатори кальцієвих каналів, такі як німодипін і кардипін, можуть зменшувати і попереджати явища вазоспазму.
Ключові слова: судинні захворювання
невідкладна допомога
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/23242
Розташовується у зібраннях:Екстрена та невідкладна допомога в Україні: організаційні, правові, клінічні аспекти

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kulik_EA_Sudinni_zahvoruvannya.pdf165,89 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.