Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/2582
Назва: Спосіб визначення вмісту фтору в емалі постійних зубів
Автори: Падалка, Аліна Іванівна
Шешукова, Ольга Вікторівна
Дата публікації: 2016
Видавець: Український центр наукової медичної інформації та патентно-ліцензійної роботи (Укрмедпатентінформ)
Бібліографічний опис: Падалка А. І. Спосіб визначення вмісту фтору в емалі постійних зубів : реєстр. № 523/2/15 / А. І. Падалка, О. В. Шешукова // Перелік наукової (науково-технічної) продукції, призначеної для впровадження досягнень медичної науки у сферу охорони здоров’я. – Київ, 2016. – Вип. 2. – С. 423–424.
Короткий огляд (реферат): Спосіб визначення вмісту фтору в емалі постійних зубів дозволяє в клінічних умовах за допомогою забарвлення метиленовим синім діагностувати наявність іонів фтору в емалі зуба та обгрунтувати доцільність застосування його препаратів з метою профілактики карієсу. Запропонований спосіб здійснюють в три етапи: 1 етап - протравлювання емалі медіальних різців верхньої щелепи 1 N хлористоводневою кислотою 10 секунд. 2 етап - для провокації змін в проникності протравленої емалі на один зуб (дослідний), на 10 хвилин, наноситься 2% розчин фториду натрію. На другий зуб (контрольний) - дистильована вода. З етап - для виявлення змін проникності емалі, після аплікації фториду, на обидва зуба, одночасно, наноситься 1% водний розчин метиленового синього. Збільшення інтенсивності забарвлення дослідної ділянки в синій колір, в порівнянні з контрольною, свідчить про наявність надлишку іонів фтору в емалі зуба, що є показанням до відмови від проведення місцевої фторпрофілактики карієсу. Зменшення інтенсивності забарвлення - про недостатність фтору в емалі, що є прямим показанням до проведення місцевої фторпрофілактики карієсу.
Ключові слова: Фтор
постійний зуб
емаль зуба
інтенсивність забарвлення
профілактика карієсу
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/2582
Розташовується у зібраннях:Нововведення, технології (РКТ)
Інтелектуальна власність. Кафедра дитячої стоматології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
sposibvyznachennyavmistuftoruvemalipostiynykhzubiv.pdf342,71 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.