Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/3481
Назва: Особливості спектру алергенів у жителів Полтавської області
Автори: Ізмайлова, Ольга Віталіївна
Шликова, Оксана Анатоліївна
Весніна, Людмила Едуардівна
Кайдашев, Ігор Петрович
Дата публікації: 2017
Видавець: ТОВ "Видавництво "Юстон"
Бібліографічний опис: Особливості спектру алергенів у жителів Полтавської області / О. А. Шликова, О. В. Ізмайлова, Л. Е. Весніна, І. П. Кайдашев // «Нові досягнення і імунологія та алергології» : тези доповідей науково-практичної конференції з міжнародною участю. – 15–16 вересня 2017 р. – м. Київ, 2017. – С. 56–57.
Короткий огляд (реферат): Сучасні потреби в адекватній та повноцінній алергологічній діагностиці викликані високим рівнем захворюваності, який постійно зростає, необхідністю проведення ефективних лікувально-профілактичних заходів. Важливість своєчасного виявлення алергічних захворювань обумовлена ранньою інвалідизацією, смертністю, значними зайвими витратами на лікування для досягнення контролю над захворюванням, зниженням якості життя та соціальної активності пацієнтів. Нами проведено узагальнення і аналіз даних, що отримані при проведенні діагностичного визначення рівнів алерген-специфічних ІgЕ у сироватці крові хворих, які зверталися до лікарів лікувальних установ Полтавської області із різними скаргами на прояви алергії за період із 2015 по 2017 роки. Кількісне визначення рівнів алерген- специфічних ІgЕ проводили імуноферментним методом із використанням тест-систем Polycheck® (BioCheck GmbH, Німеччина). До переліку алергенів, що визначалися, увійшли: харчові алергени (соя, молоко, білок і жовток курячого яйця, краби, суміш криля, риба тріска, персик, арахіс, картопля, морква, яблуко, пшенична мука); побутові алергени (домашній пил, кліщі D. pteronossinus та D. farina, суміш тарганів, епідерміси собаки, кішки і коня, грибки Alt. tenius і Asp.fumigatus); пилкові алергени (мікс пилку вільхи і берези, пилок дуба білого, амброзія, пилок полину, тимофіївка лугова, пилок жита). Залежно від концентрації алерген-специфічних ІgЕ виділяли шість класів: від 0 - специфічні антитіла відсутні (<0,35 кМО/л) до VI класу з екстремально високим рівнем антитіл (>100 кМО/л). Була сформована вибірка з 94 осіб (51 (54,3 %) особа чоловічої статі та 43 (45,7 %) особи - жіночої). За віком до даної групи увійшли 58 (61,7%) дітей до 15 років та 36 (38,3%) дорослих. Найбільш значимими причинними алергенами у розвитку алергічних захворювань у Полтавській популяції у результаті проведеного аналізу були пилкові алергени. Так, наявність алерген-специфічних ІgЕ до амброзії була виявлена у 45,9 %, до пилку жита - у 36,5 %, до пилку вільхи і берези - у 33,3 %, до пилку полину - у 31,0%, до пилку дуба білого - у 27,2%, до тимофіївки польової - у 26,7 % обстежених. Серед побутових алергенів (епідермальні алергени та дерматофагоїдні кліщі) найчастіше виявляли алерген-специфічні ІgЕ до домашнього пилу - 44,9%, до кліщів D. pteronossinus та D. farina - у 33,7%, до епідермісу собаки - у 32,7%, до епідермісу кішки - у 28,6% обстежених. Серед харчових алергенів найчастіше спостерігали підвищення рівнів алерген-специфічних ІgЕ до яблука - у 15,9%, до персика - у 14,1%, до крабів - у 12,6%, до суміші криля - у 10,8% обстежених, до жовтка курячого яйця та сої - у 9,3% обстежених. Таким чином, за частотою виявлення підвищених рівнів концентрацій алерген-специфічних ІgЕ серед жителів Полтавської області на першому місці знаходяться пилкові алергени, далі ідуть епідермальні алергени та дерматофагоїдні кліщі. Визначення спектру сенсибілізації дає змогу з’ясувати походження алергії, спрогнозувати вірогідність виникнення симптомів чи перехресної алергії, обрати оптимальні елімінаційні заходи та підвищити ефективність алерген-специфічної імунотерапії.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/3481
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. НДІ ГІОРПФ

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
osob_spec.pdf255,77 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.