Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/4527
Назва: Ішемічна хвороба серця як фактор ризику антрациклінової кардіотоксичності у хворих на гострі лейкемії
Інші назви: Ischemic heart disease as a risk factor of the anthracycline cardiotoxicity in patients with acute leukemia
Автори: Лиманець, Тетяна Володимирівна
Лыманец, Татьяна Владимировна
Lymanets, T.
Скрипник, Ігор Миколайович
Скрыпник, Игорь Николаевич
Skrypnyk, I.
Дата публікації: 2014
Видавець: ТОВ «Видавництво «КІМ»
Бібліографічний опис: Лиманець Т. В. Ішемічна хвороба серця як фактор ризику антрациклінової кардіотоксичності у хворих на гострі лейкемії / Т. В. Лиманець, І. М. Скрипник // Український науково-медичний молодіжний журнал. – 2014. – Спец. вип. №4 (83). – С. 114.
Короткий огляд (реферат): Розвиток антрациклін-індукованих уражень серця в динаміці поліхіміотерапії (ПХТ) призводить до необхідності редукції доз цитостатиків із зниженням ефективності лікування, збільшує ризик ранньої та пізньої летальності хворих на гострі лейкемії (ГЛ). Частота та тяжкість антрациклінової кардіотоксичності (АК) чітко корелює з кумулятивною дозою (КД) антрациклінових антибіотиків (АА), наявністю супутніх захворювань, в т.ч. ішемічної хвороби серця (ІХС). Загальновизнаною токсичною КД АА вважають 550 мг/м2 за доксорубіцином. Мета – визначити зміни ЕКГ на фоні низьких КД АА до 100 мг/м2 у хворих на ГЛ з урахуванням супутньої ІХС. Матеріали і методи. Обстежено 25 хворих на ГЛ (вік 16-72 рр., чоловіки 16, жінки 9 осіб).За наявністю супутньої ІХС хворі були розподілені на 2 групи: І (n=15) – хворі на ГЛ без супутньої ІХС; ІІ (n=10) – хворі на ГЛ із супутньою ІХС. Хворі отримували ПХТ згідно протоколів. Оцінку стандартної ЕКГ проводили двічі: до початку ПХТ та при КД АА за доксорубіцином до 100 мг/м2 (в І групі 81,7± 10,6 мг/м2, в ІІ групі – 76,3±8,6 мг/м2, р>0,05) через 24 години після завершення ПХТ. До ПХТ ЕКГ-зміни діагностовано у 3 (20%) хворих І групи у вигляді синусової тахікардії та у 4 (40%) пацієнтів ІІ групи (синусова тахікардія і передсердна екстрасистолія у 3 (30%), зниження процесів реполяризації лівого шлуночка у 2 (20%) хворих. За умов досягнення КД АА ЕКГ-зміни виявлено у 6 (40%) пацієнтів І групи (на фоні синусової тахікардії мало місце подовження інтервалу Q-T у 2-х пацієнтів, депресія сегменту ST у 1-го, зниження вольтажу QRS у 3-х хворих) та у 8 (80%) пацієнтів ІІ групи (на фоні синусової тахікардії виявлено подовження інтервалу Q-T у 4-х, депресію сегмента ST у 3-х, зниження вольтажу QRS у 4-х). ЕКГ зміни не супроводжувались ішемічним больовим синдромом. Отже, наявність ІХС сприяє розвитку АК на фоні низьких КД АА до 100 мг/м2, що супроводжується порушенням ритму та ішемією міокарда.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/4527
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра внутрішньої медицини № 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ishem_hv_serza.pdf55,21 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.