Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/4690
Назва: Прогностичні ознаки розвитку поліорганних уражень у новонароджених
Інші назви: Прогностические признаки развития полиорганных поражений у новорожденных
Prognostic signs of development of multiple organ lesions in newborns
Автори: Шкурупій, Дмитро Анатолійович
Шкурупий, Дмитрий Анатольевич
Shkurupii, D. A.
Сінай, Віктор Ігорович
Синай, Виктор Игоревич
Sinay, V. I.
Дата публікації: 2006
Видавець: Тези доповідей ХІ Конгресу світової федерації українських лікарських товариств
Бібліографічний опис: Шкурупій Д. А. Прогностичні ознаки розвитку поліорганних уражень у новонароджених. / Д. А. Шкурупій, В. І. Сінай // Тези доповідей ХІ Конгресу світової федерації українських лікарських товариств. – Полтава-Київ-Чікаго, 2006. – С. 492.
Короткий огляд (реферат): Удосконалення надання медичної допомоги пацієнтам в критичних станах призвело до розтягування у часі процесу умирання і формування синдрому поліорганної недостатності (СПОН). Наукові роботи свідчать по те, що СПОН уявляє собою єдиний універсальний патофізіологічний процес згасання вітальних функцій у пацієнтів в критичних станах. Анатомо-фізіологічні особливості новонароджених і внутрішньоутробна дія ушкоджуючих факторів мають передбачати відмінності розвитку СПОН у цих пацієнтів. Фактично, новонароджений вже з перших хвилин життя може мати ознаки наявності СПОН. Було проведено обстеження та вивчення історій хвороб 70 новонароджених - пацієнтів відділень інтенсивної терапії. Діти були поділені на дві групи: основна (діти з ознаками СПОН) та порівняльна (діти без таких ознак). Ознаки СПОН мали 50 (71,4%) із 70 обстежених дітей. З них 14 (28%) новонароджених із внутрішньоутробним інфікуванням і 36 (72%) – діти, що перенесли перинатальну гіпоксію. В групі дітей із СПОН летальність складала 36% (18 осіб), в той час, як в групі дітей без СПОН летальних випадків не було. Були встановлені наступні прогностичні ознаки розвитку СПОН у новонароджених: 1. ускладнений перебіг вагітності і пологів (χ2=7,4; р<0,05 і χ2=4,3; р<0,05 відповідно) 2. мала маси тіла при народженні (χ2=4,0; р<0,05); 3. належність новонародженого до чоловічої статі (χ2=14,0; р<0,01); 4. відсутність чи невелика тривалість природного вигодовування (t=2,0; р<0,05); 5. потреба в проведенні штучної вентиляції легень (χ2=13,6; р<0,01).
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/4690
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
sponk.pdf381,22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.