Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/4710
Назва: Прогностичні критерії формування поліорганної недостатнсоті у новонароджених
Інші назви: Прогностические критерии формирования полиорганной недостатнсоти у новорожденных
Prognostic criteria for the formation of multiple organ failure in newborns
Автори: Шкурупій, Дмитро Анатолійович
Шкурупий, Дмитрий Анатольевич
Shkurupii, D. A.
Дата публікації: 2011
Бібліографічний опис: Шкурупій Д. А. Прогностичні критерії формування поліорганної недостатнсоті у новонароджених / Д. А. Шкурупій // Педіатрія, акушерство та гінекологія (додаток). – 2011. – Т. 73, № 4. – С. 165–166.
Короткий огляд (реферат): Розвиток синдрому поліорганної недостатності (СПОН) асоціюється з виоским рівнем летальності хворих в інтенсивній терапії. Патогенез даного синдрому у новонароджених пов’язаний не лише із клінічими особливостями перебігу критичних станів у новонароджених, асоційованих із анатомо-фізіологічним особливостями цього періоду дитячого віку, а й з внутрішньоутробною дією ушкоджуючих факторів. Визначення участі певних клініко-анамнестичних, інструментальних та лабораторних критеріїв в розвитку СПОН дасть можливість спрогнозувати ризик розвитку даного новонародженого у конкретного хворого. Метою даного дослідження стала розробка прогностичних критеріїв ризику розвитку СПОН у новонароджених. Для досягнення цієї мети дули вивчені історії розвитку 133 новонароджениих, які перебували у відділенннях неонатальної інтенсивної терапії із СПОН та історій вагістності і пологів їх матерів. У дослідженні були враховані відібрані 72 фактори, які включали в себе гінекологічний та акушерскій анамнез матері, характер перебігу пологів, обсягу первинної реанівмації, провідна патологія, дані бактеріального моніторинга, динаміка тяжкості стану. Характер призначеного лікування. За даними логістичних статистичних досліджень, зокрема - регресійного аналізу, були залишені 33 критеріїв, які виявились статистично значимими для форпмування даної патології. Такими критеріями стали з боку матері - вік матері, порядок вагітності і пологів, проведені медичні аборти, викидні, інфекційна та екстрагенітальна патологія патологія під час вагітності, порушення з боку амніону, пуповини і плаценти, загроза переривання вагітності, токсикоз вагітних, народження шляхом кесарського розтину, стимуляції пологів, стримки пологи, багатоплідна вагітність, з боку дитини - термін перебування у відідлені інтенсивної терапії, конфлікт з матіррю по групі і резус-фактору, стать, гестаційний вік, вага при народженні, оцінка за шкалою Апгар на 1 та 5 хвилині, позитивні бактеріальні посіви, характер годування та інфузійної терапії. За допомогою визначення параметрів регресії для кожної ознаки вдалося розрахувати логістичну функцію, яка описує ризик розвитку СПОН у новонароджених. При наявності всих наведених факторів цей ризик становить близько 98,2%. Розроблена методика дозволяє чітко прогнозувати розвиток СПОН у конкретного пацієнта.
URI: http://repository.pdmu.edu.ua/handle/123456789/4710
Розташовується у зібраннях:Наукові праці. Кафедра анестезіології та інтенсивної терапії

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
pkf.pdf196,63 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.